Eye on society – Blocati in rigiditate

eye on society - blocati in rigiditate

Eye on society

de Alexandru Tudosoiu – redactor
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

Câţi dintre voi vă consideraţi conservatori, în general? Câţi doriţi ca lucrurile să rămână aşa cum sunt, fără nicio schimbare majoră, fără nimic nou, nimic incitant sau special? Câţi strâmbaţi din nas atunci când vedeţi ceva ieşit din comun, diferit, nebunesc, poate chiar şi puţin aiurea? Cam mulţi, ţin să precizez.

Tind să observ din ce în ce mai bine, pe zi ce trece, tendinţa asta dubioasă de conservare a maselor de oameni. E drept şi e evolutiv, ba chiar se poate numi instinct natural de conservare, dar uneori tinde să fie exagerat. Populaţia se pare că nu poate, nu mai vrea să înţeleagă că progresul are loc numai prin schimbare şi alte asemenea lucruri. Nu putem să descoperim lucruri noi dacă nu le încercăm, nu putem să profităm de pe urma lor dacă nu ne riscăm întâi. Am ajuns să notăm ca fiind nebuneşti şi aiurea lucrurile care, până la urmă, pot să nu ne afecteze deloc şi să le proscriem doar fiindcă sunt ieşite din ordinar. Am ajuns să fim închişi la minte, nici mai mult, nici mai puţin.

eye on society - blocati in rigiditate


Tot în spiritul de observaţie actual, am putut să mai constat că nu este ceva scris (neapărat) în codul genetic uman, ci mai degrabă al românilor, nu exclusiv însă. În alte ţări am avut ocazia să văd lucruri la care mă uitam ca un adult căruia i se cere să facă la oliţă, pe când „indigenii“ erau mai reci ca zăpada şi mai impasibili ca un om de zăpadă, şi nu pentru că erau obişnuiţi cu acel lucru, ci cu schimbarea în general. Cum ar reacţiona, să zicem, dacă la noi, pe străzile patriei, ar apărea nişte personaje care merg inocent, în pijamale? Babele şi-ar face cruce, moşii ar bârfi şi tinerii ar glumi, poate un poliţist pierdut în gânduri ar da şi o amendă pentru comportament public iresponsabil sau mai ştiu eu. Doar la noi în patrie. Am asistat la un astfel de tablou în afară, care m-a şocat, ce-i drept, pijamaua nefiind prezentă din lenea purtătorului, ci mai degrabă pentru atingerea unui scop cu ocazia unui eveniement.

Înainte de linia de încheiere, vă sugerez să gândiţi de două ori înainte să judecaţi ceva diferit, poate veţi găsi o notă de originalitate sau amuzament acolo unde pare să fie doar nebunie.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *