Am început să scriu numărul trecut despre modelajul cu lut polimeric şi spuneam că Fimo e doar o firmă care face aşa ceva. Alte firme foarte bune sunt Cernit, Sculpey, Kato etc. Kato am înţeles că nu se găseşte în România în magazine, dar se pot comanda de pe net. Le-am împărţit pe toate în categorii, în funcţie de ce anume vrem de la ele. Acum o să pun mai mult accent pe pregătirea şi modelarea lutului.
Ca şi la lutul normal (argila), în primul rând trebuie frământat. Există o maşină specială care nu ştiu, sincer, ce face exact, poţi să-l întinzi cu un roller (sau cu un făcăleţ) sau să-l frămânţi în mână- din punctul meu de vedere, asta e cea mai bună idee, pentru că lutul se şi încălzeşte în palme. E importantă această frământare, deoarece aşa se aliniază/ aranjează particulele din lut, ca să poată fi modelat. Oricât de matematic sună, se poate vedea foarte clar la mână. Pe un site am citit un truc- poţi să ţii bucăţele de lut în palmă şi să le frămânţi în timp ce le încălzeşti cu feohnul, ca să le simţi la mână. Ţine cont de faptul că bucăţelele mici se încălzesc mai uşor, deci cel mai bine e să adaugi bucăţi pe măsură ce modelezi, până ajungi la cantitatea care îţi trebuie.
TIP: Dacă aveţi pacheţele de lut care s-au întărit, există diluanţi care îl ajută să-şi revină (asta dacă s-a învechit deja prea tare şi nu merge înmuiat cu apă).
E important ca, după modelare, lutul să fie lăsat la coacere exact cât trebuie. Pentru fiecare tip de lut în parte, temperatura optimă e trecută pe ambalaj. Evident, dacă e lăsat prea mult se va arde, dacă e lăsat prea puţin, nu se va întări suficient. Pe de altă parte, dacă se arde, face fum gros şi miroase foarte urât. Atenţie la faptul că lutul nu se arde din cauza timpului de coacere, ci din cauza temperaturii- se poate să fie nevoie să laşi lutul în cuptor mai mult decât scrie pe ambalaj (în jur de jumătate de oră, pentru o bucată groasă de 2 cm), ca să se poată coace uniform.
La răcire, e foarte folositor dacă pui figurinele în apă cu gheaţă, ca să se şi întărească.
Încă un lucru, e foarte important ca înainte să lăcuieşti figurinele să te documentezi despre lacul pe care îl foloseşti, pentru că se întâmplă să reacţioneze în timp cu lutul şi acesta crapă.
uaaa,ce fain!!! XD stii cumva la ce preturi gasesc fimo? tare-mi plac chestiutele handmade pe care le gasesc pe la targuri sau prin centru, da mi se par uneoir cam scumpe