
Crede-mă pe cuvânt când îţi spun că măcar o dată în viaţa asta ai să vrei să călătoreşti pe moca. Uneori, însăşi circumstanţele te vor forţa să faci astfel. Iar dacă o să ţi placă, „ia-mă, nene!“ ar putea deveni chiar un mod de viaţă – mai rapid, mai comod, mai ieftin!
Fiind cea mai ieftină metodă de a călători, recomand cu căldură ocazia oricărui licean sau student lipsit de sume substanţiale în buzunare, dar destupat la minte. Şi nu numai că recomand, dar uite că vând şi ponturi din experienţe proprii!
Foarte important atunci când faci stopul e unde stai şi cu cine stai – dacă alegi un loc prost sau dacă sunteţi prea mulţi autostopişti pe aceeaşi bucată de drum, ei bine, puteţi să staţi acolo mult şi bine. Aveţi mult mai multe şanse dacă vă împărţiţi în grupe de câte doi – ideal băiat şi fată. Astfel prezentaţi încredere, dar e şi mai safe pentru voi – şi staţi la distanţe cât mai mari unii de alţii. Acelaşi lucru e valabil şi pentru dăţile când călătoreşti singur, dar întâlneşti la ocazie „concurenţa“. Puteţi să staţi maximum trei oameni la stop şi e de preferat să aveţi o fată printre voi – nu de alta, dar sunteţi luaţi mult mai repede.
Apoi, ai mare grijă unde te poziţionezi. Cel mai la îndemână e să stai la ieşirea din oraş, după un sens giratoriu – acolo maşinile circulă cu viteză redusă, au timp să te vadă, plus loc suficient să oprească, astfel încât să nu blocheze traficul. De exemplu, dacă vrei să mergi la mare, poţi să te plasezi liniştit după sensul giratoriu de la ieşirea din Bucureşti spre A2. Dar dacă iei ocazia direct din mijlocul autostrăzii, cel mai bine te pui lângă benzinării, parcări mari, alveole unde maşinile pot opri.
După ce ţi-ai găsit loc de ocazie, fie că eşti de unul singur, fie că ţi-ai găsit companion, fii binedispus. Zâmbeşte şi arată ca un partener de conversaţie interesant pentru oricine te-ar lua în maşină!
P.S.: apropo, numărul viitor vorbim despre cum să vă comportaţi după ce aţi fost luaţi la stop, dar şi despre tipurile de şoferi şi cât de safe sunt ei. Staţi aproape!
Nu am mai fost cu o “masina de ocazie” de cand eram mica. Ce amintiri! E chiar interesant si o experienta care trebuie neaparat sa se gaseasca in “arhiva” oricui. Fain articolul… M-a bine-dispus:D
Mersi, ma bucur ca-ti place 😀