Cum sa mergi cu cortul – partea a II-a

cum sa faci vraji

cum_sa

de Arina Lazăr – redactor

La mare

Când mergi cu cortul la mare nu e aşa mare filozofie, atâta timp cât ai cortul care trebuie. În principiu, la mare poţi să campezi fie într-un camping amenajat/pajişte, fie pe plajă. Pe plajă e ceva mai complicat, pentru că în nisip cuiele nu stau aşa de bine înfipte ca în pământ şi, pe lângă asta, trebuie să ai foarte mare grijă unde anume campezi. Trebuie să te gândeşti că, dacă începe o furtună, marea înaintează şi se poate să îţi intre în cort. Dacă nu, şi mai rău, ţi-l ia cu totul şi ajunge în Turcia, cum îi place unei prietene de-a mea să spună. În rest, revin cu menţiunea că e nasol dacă nu ai cusături bune şi, neapărat, supratentă. Furtunile la mare nu sunt uşoare.

Pe lângă asta, trebuie să ştii că noaptea la mare e foarte frig, deci e bine dacă ai şi haine ceva mai groase. Pe de altă parte, dimineaţa, pe la 8 se face înfiorător de cald, deci când campezi e bine să îţi găseşti un loc la umbră – sub un copac e cel mai bine pentru umbră, dar e riscant dacă e furtună.

Mai e bine să ştii că se fură – nu ştiu dacă peste tot, dar în multe locuri se fură din corturi. Dacă ai cum, nu-ţi lăsa în cort decât sacul de dormit şi izoprenul.

La munte

În primul rând, pe munte trebuie să urci, deci e foarte important ce greutate ai în spate. Nu o să revin la corturi, dar contează foarte mult lucrurile pe care ţi le iei în rucsac după tine. La început, e normal să nu ştii foarte exact de ce ai nevoie, dar e bine ca după două-trei drumeţii să nu îţi mai iei decât strictul necesar. Dacă ai avut la tine un obiect de două ori la rând şi nu l-ai folosit niciodată, nu ai nevoie de el.

De campat, cel mai bine e să campezi lângă un rău, ca să ai apă. Râurile sunt de obicei lângă păduri, deci ai cum să faci rost şi de lemne pentru foc. Cu toate astea, nu campa chiar pe malul râului, ca să te fereşti de viituri. Ca şi la mare, nivelul apei creşte şi poate să îţi ia cortul cu totul. Pe lângă asta, nu campa chiar la poalele unei prăpăstii, pentru că rişti foarte mult în cazul unei avalanşe.

De asemenea, deşi depinde în mare măsură de unde mergi, există zone cu animale sălbatice. Zonele se ştiu şi nu o să campezi fix în mijlocul lor, dar e totuşi bine să nu îţi laşi mâncarea în cort, ca să nu le ademeneşti. Şi nu îţi lăsa lucrurile împrăştiate, pentru că la munte chiar există pericole de care e posibil să fie nevoie să te fereşti repede.

Pe lângă asta, ştiu că sună ca la mintea cocoşului, dar în munţi nu ai de regulă semnal la telefonul mobil. Aşa că, dacă pleci în drumeţii, fă bine şi anunţă măcar o persoană care să ştie de tine. Ia-ţi o lanternă sau, şi mai bine, o frontală, să nu-ţi ocupe mâinile!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.