Cum sa cresti un bonsai de interior

cum_sa

de Maria Cârstian – redactor

Cu grijă. Da, da, un bonsai are nevoie de tare multă grijă. Iar la început trebuie să-i acorzi şi destul de mult timp, dacă vrei să se dezvolte aşa cum trebuie.

Speciile de bonsai sunt nenumărate şi fiecare specie are cerinţe aparte şi moduri de îngrijire diferite. Dar câteva condiţii sunt general valabile. Şi dacă le respecţi întru totul, oricărui tip de bonsai îi va merge bine.

Lumina – Un astfel de copăcel în miniatură are nevoie de lumină naturală directă. Cel mai bine se simte lângă o fereastră orientată spre S, E sau V.

Apa – Atenţie! Bonsaiul NU se udă zilnic. El se udă doar atunci când chiar are nevoie de apă şi solul e uscat. Cel mai simplu e să înfigi o scobitoare în pământ şi s-o extragi după 15 – 20 de minute. Dacă scobitoarea rămâne uscată, e un moment bun să-ţi uzi bonsaiul. Dacă ea este umedă, va trebui să mai aştepţi. Nu uita că un bonsai are de suferit mai mult de la prea multă apă decât de la prea puţină – rădăcinile acestuia pot mucegăi!

Atunci când îl uzi, ai grijă ca apa să fie la temperatura camerei, altfel îl şochezi. E de preferat să foloseşti apă fiartă şi lăsată la răcit peste noapte. Şi cum apa de ploaie îl udă cel mai bine (dar nu poţi să-l dai afară), e recomandat să-ţi cumperi chiar o stropitoare!

Temperatura – Fiind de interior, bonsaiul va suporta doar temperaturi cuprinse între 15 şi 28° C. Nerespectarea acestor condiţii duce cu uşurinţă la uscarea şi moartea bonsaiului!
Foarte importantă este şi circulaţia aerului. Dacă la un bonsai de exterior nu trebuie să-ţi faci probleme, cel de interior e un pic mai special. El trebuie „ventilat“ manual. Ia o foaie şi fă-i vânt preţ de câteva minute! Nu uita să repeţi operaţiunea în fiecare zi.

Dăunători – Bonsaiul, ca orice altă plantă, poate fi atacat de păduchi sau alte genuri de dăunători. Doar că bonsaiul e foarte mic şi nu rezistă infestărilor. Trebuie să fii întotdeauna atent la frunze, trunchi şi rădăcini să vezi dacă nu cumva copăcelul are „musafiri“.

Şi aici recomand din nou stropitoarea – сu ea poţi şterge praful de pe frunze şi poţi preveni apariţia dăunătorilor!

Şi uite aşa poţi creşte un bonsai frumuşel! Dar nu uita că astea sunt doar cerinţele minime. Atunci când achiziţionezi un bonsai e foarte important să ştii ce specie este, ca mai târziu să te poţi interesa de îngrijirea specifică de care acesta are nevoie la fertilizare sau chiar replantare.
Succes!

Recommended Articles

1 Comment

  1. ce trebuie sa fac cu bonsaoul pe timpul noptii? si la mine 7 ore nu e mimeni acasa in fiecare zi, ce trebuie sa fac cu el?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *