
Aţi avut vreodată impresia atunci când eraţi într-un night club că se petrece ceva bizar în jurul vostru? Dacă nu, înseamnă că eraţi absorbiţi de muzica dată la un volum prea tare. Însă dacă aţi observat, cu siguranţă aţi fost curioşi să aflaţi ce se întâmplă. Şi unii poate chiar aţi aflat. V-aţi dat seama despre ce vorbesc?
Ei bine, dacă nu aţi înţeles, permiteţi-mi să vă explic mai întâi prin a începe cu faptul că nu întotdeauna un night club este ceea ce pare a fi, el ascunzând diferite acţiuni ilegale la care aţi putea fi ademeniţi. Da, aţi ghicit, mă refeream la vânzarea drogurilor menită să ademenească clienţii clubului, acela fiind cel mai potrivit loc unde ar putea să îşi vândă produsele şi să facă un profit mare. Acesta este un pericol iminent pentru persoanele aflate în „euforia“ muzicii şi care ar vrea să încerce, dacă nu din pură intenţie, atunci din curiozitate aceste aşa-zise „medicamente“.
Drogurile folosite cel mai adesea în cluburi, sunt ecstasy şi Rohypnol, numite şi drogurile dragostei. Aceste droguri sunt folosite în special în cluburile de noapte în care se ascultă muzică trance, dance sau rave. Cu toate că numărul persoanelor care utilizează astfel de droguri este mai mic dacât al celor care fumează tutun sau marijuana şi consumă alcool, aceste droguri sunt mult mai periculoase mai ales dacă sunt folosite în diferite combinaţii cu alte substanţe toxice. Utilizarea, chiar şi rară a ecstasy-ului, poate duce la depresie, probleme cu somnul şi anxietate severă.
Acesta este unul din motivele care v-ar putea convinge să ieşiţi mai rar noaptea în oraş, dar cum un rău nu vine niciodată singur, mai sunt şi altele.
Potrivit unui studiu realizat de specialiştii francezi, consumul de alcool este strâns legat de nivelul la care se ascultă muzica în baruri şi localuri. Muzica din baruri, ascultată la volum mare, determină o creştere a consumului de băutură.
„Studiile anterioare au arătat că muzica la un volum mare determină un consum rapid de băuturi alcoolice. Este pentru prima oară când această concluzie este determinată empiric“, a spus profesorul de ştiinţe comportamentale la Universitatea din Bretania de Sud (Franţa), Nicolas Gueguen.
Profesorul şi colegii săi au petrecut mai mult timp în baruri, unde proprietarii le-au permis să modifice volumul muzicii, în trei seri. S-au ales, la întâmplare, 40 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, iar francezii le-au monitorizat consumul de băuturi alcoolice, pentru diferite trepte de volum ale muzicii. Concluzia a fost clară. Mai mulţi decibeli – mai multă băutură. Explicaţia specialiştilor a fost că volumul muzicii de ambianţă are o influenţă directă asupra stimulării apetitului pentru băutură.
De altfel, s-a demonstrat că persoanele care dorm prea puţin sunt predispuse să facă diabet. Astfel nopţile pierdute pot dăuna grav sănătăţii. Potrivit unui studiu, persoanele care nu se bucură de cele şapte-opt ore de somn pe noapte sunt de două ori mai predispuse să dezvolte diabet de tip II. Oamenii de ştiinţă, care au studiat 276 de voluntari timp de şase ani, spun că nu cunosc cauza exactă, dar că există o legătură între somn şi diabet.
De asemenea, studiul arată că persoanele care se bucură de orele optime de somn sunt mult mai sănătoase. Anumite studii anterioare au demonstrat că din ce în ce mai puţine persoane dorm şapte-opt ore pe noapte, atât cât recomandă specialiştii.
Eu consider că a avea o viaţă de noapte foarte activă nu este întocmai recomandarea cea mai bună pentru a avea o viaţă sănătoasă.