
foto: Ioana Muntean – fotoreporter
Ai simţit vreodată că ţi-a fost dat să te naşti leneş? Îţi face plăcere să dormi până la prânz? În loc să fii un six-pack, preferi să bei unul? Transpiri şi începi să tremuri când te sună vreun amic să îi duci nu ştiu ce CD şi trebuie să străbaţi patru străzi ca să te întâlneşti cu el? NU.
Dacă răspunsul este „da“, atunci felicitări, eşti o legumă!
Dragă legumă, dacă în urma declarării statutului tău de legumă, te-ai simţit prost şi vrei să îţi schimbi existenţa ta plictisită şi leneşă, atunci soluţia este simplă: ieşi din casă.
Prin „outdoors“ nu se înţelege să îţi petreci toată ziua în parc, ci pur şi simplu să nu stai în casă.
De-a lungul vremii, societatea, care a promovat ideea conform căreia e bine să fii în formă, pentru că e sănătos, a infirmat-o simultan prin tot felul de pretexte cum ar fi să nu ieşim vara afară că este prea cald şi sunt radiaţii, dar nici iarna să nu ieşim că e prea frig şi îngheţăm. Toamna bate vântul, primăvara plouă, poate dă şi vreo ploaie acidă şi murim. Deci, nu e sănătos să ieşi din casă, dar e sănătos să stai cu ochii înţepeniţi în calculator pe 9gag.
„Nu ies afară din casă că e prea mult soare şi sunt radiaţii“. Greşit! Organismul uman are la nivelul pielii un mecanism de apărare împotriva expunerii prelungite la soare – din cauza asta te bronzezi, smartass. Oricum, există creme de protecţie, pălării şi ochelari de soare.
Sedentarismul duce la scăderea imunităţii, insomnii, stări de oboseală, cercetătorii spunând că minimum 30 de minute de mişcare fizică efectuată în trei-cinci zile pe săptămână pot aduce îmbunătăţiri semnificative.
În altă ordine de idei, dacă stai toată ziua în casă mâncând ciocolată şi uitându-te la televizor, te îngraşi şi o să arăţi nasol. Nimeni nu vrea să fie urât, corect? Bine, acum nu înseamnă că în loc să mănânci în casă, ieşi în faţa blocului şi faci un grătar ca să zici că mănânci în aer liber.
Dacă stai toată ziua în casă, o să ai o stare permanentă de plictiseală şi de indispoziţie, pe care o vei transmite şi celor din jurul tău, ceea ce nu e plăcut, în consecinţă amicii nu vor mai sta cu tine.
Atât organismul, cât şi creierul uman au nevoie de lumină naturală şi de oxigenare, pentru a genera energie.
Nu susţin petrecerea integrală a timpului în aer liber, pentru că, sincer, între a bea o limonadă la o terasă şi a o bea pe o pătură, în parc, unde e plin de gângănii şi îţi bate soarele în cap, aş alege terasa. Totuşi, străbătând drumul dintre casă şi terasă, faci o oarecare mişcare, cu condiţia să nu iei un
taxi.
Vara, în loc să stai toată săptămâna să bei în vreun pub lipsit de lumină, stai cinci zile în parc şi două în pub. Dacă petrecerea timpului în parc ţi-ar dăuna, atunci parcurile nu ar mai fi fost inventate.
Dimineaţa poţi să faci jogging. Personal, mi se pare foarte relaxant, pe perioada primăverii şi a verii. Dacă nu vrei să transpiri, înoată (la o piscină outdoor, ca să zici că eşti în aer liber).
Un prim pas în a-ţi schimba statutul de legumă este să deschizi geamul. Pasul doi, ieşi pe balcon/în curte.
Dacă simţi că progresezi, în loc să mănânci acasă, du-te şi ia-ţi brioşe de la patiseria din colţ. Peste încă puţin timp, în loc să te duci la patiseria din colţul străzii, vei merge la patiseria din centrul oraşului. Pasul următor este să te mişti până la sala de fitness, iar după ce vei fi scăpat de fobia de natură, vei trece de la indoors la outdoors, plimbându-te prin parc.
Iarna e mai greu – e gheaţă, zăpadă – însă un loc outdoors în care să îţi petreci vremea poate fi un târg de Crăciun în parc, un patinoar sau, pur şi simplu, poţi să ieşi din casă pentru că te-au pus ai tăi să dezăpezeşti maşina.
Dacă încă ai dubii asupra petrecerii timpului outdoors, e bine să reţii că ceea ce nu te omoară, te întăreşte. Nu te baza pe faptul că există o relaţie indestructibilă între tine şi pat, deoarece o să devii atât de sedentar, încât până şi patului i se vor rupe arcurile şi vei fi nevoit să leneveşti pe podea.