AVC – Pro BAC National

Plecăm sau nu plecăm? - AVC

AVC - Pro BAC National

de Mădălina Meilă – redactor
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Pentru că anii aceştia au fost dedicaţi testărilor pe noi, elevii sistemului educaţional din România, aş dori să militez pentru ceea ce înseamnă ambiţie, putere şi conştientizare! BAC-ul naţional ne este extrem de cunoscut, deşi politica lui s-a schimbat ameţitor de mult în ultimii patru ani. Este un examen care atestă promovarea ciclului liceal şi cu care poţi urma studiile universitare. Este normal, este logic şi este pentru cei care… POT.

Iată că din toamna aceasta s-a strecurat, datorită Ecaterinei Andronescu, BAC-ul profesional. Care-i logica lui, aş vrea să ştiu? Din punct de vedere moral şi intelectual este o salvare pentru leneşii care nu sunt în stare să înveţe, care vin aranjaţi la examen, în loc să vină pregătiţi pentru el. Înţeleg faptul că, în ultimii doi ani, rata de promovare a scăzut vertiginos, însă asta nu înseamnă că trebuie să le dăm o şansă celor care nu au ambiţie şi nu se gândesc la viitorul lor.

Chiar şi cu BAC-ul normal finalizat, foarte puţini studenţi îşi găsesc locuri de muncă, chiar şi absolvenţii ciclului universitar se află în dificultate din acest punct de vedere. Aşa că ce mai pot spune despre cei care vor da BAC-ul profesional, care, apropo, nu îţi dă posibilitatea de a te înscrie la facultate? Este o simplă diplomă pe o anumită specializare şi cu aia rămâi. Este trist… Alt cuvânt chiar nu pot găsi.

Mă enervează la culme că, în loc să se găsească soluţii educaţionale pentru a-i ambiţiona pe copii de mici să înveţe mai mult şi mai chibzuit, se găsesc soluţii pentru cei care nu vor reuşi în viaţă. Este clar că în România zilelor noastre locurile de muncă se aseamănă cu nişte mine de aur pur, extrem de rare, însă hai să lăsăm comoditatea şi lenea, hai să facem ceva pentru oamenii din această ţară, căci mulţi dintre ei au potenţial! Unii trebuie împinşi de la spate pentru a conştientiza faptul că le trebuie ambiţie, trebuie să înveţe.

Este adevărat faptul că, din câte am înţeles, după completarea unor sondaje despre BAC, foarte mulţi au optat pentru cel tradiţional, lucru care mă bucură nespus; însă acum vine o întrebare foarte importantă: sunt în stare să facă faţă BAC-ului tradiţional, unii dintre elevi?

Sunt sigură că mi-ar fi foarte simplu să fac un proiect, să dau un testuleţ la Educaţie Antreprenorială, o probă scrisă şi una orală. Aşa că de ce să aleg BAC-ul profesional? Pentru că e mai comod, pentru că-i mai simplu? Şi viitorul meu unde va fi, ce ţeluri voi mai putea avea de atunci încolo? Voi putea să mă întreţin, să câştig un bănuţ cât de cât decent?

Nu ar fi mai bine pentru mine şi pentru noi toţi să ne chinuim puţin mai mult decât de obicei, să învăţăm ca demenţii anul acesta pentru a promova la examenul de Bacalaureat cu o notă care să ne facă mândri şi să spunem cu siguranţă în noi „Am putut, pot şi voi putea!“? În această perioadă vă sfătuiesc să trataţi această problema cu foarte mult realism şi seriozitate, pentru că este vorba despre viitorul vostru şi este pur şi simplu… vital.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *