Marţi, 28 februarie, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ a sărbatorit 120 ani de la înfiinţare, mai exact de la declararea sa ca instituţie de învăţământ.
Cu mic cu mare, „şincaiştii“ s-au adunat în Sala de Festivităţi, pentru a sărbători împreună cu profesori şi cu foşti elevi ai liceului aceasta zi deosebită.
Totul a început cu mesajele adresate participanţilor de către personalităţi care au ţinut să fie prezente aici, în această zi specială. După cuvântul de deschidere al domnului Gheorghe Petcu, consilier al Primăriei sectorului 4, a fost rândul doamnei director din Ministerul Educaţiei, Iuliana Preoteasa, să-şi exprime admiraţia faţă de colectivul de elevi şi profesori, care duc mai departe tradiţia celor 120 de ani.
De asemenea, au fost prezenţi şi foşti elevi ai liceului, oameni cu cariere deosebite, toate începute sub tutela cadrelor didactice din liceul Gh. Şincai; nume precum academicianul Ioan Bucurescu sau Radu Stelian – cercetător în domeniul silviculturii, au onorat invitaţia, aducând mulţumiri foştilor profesori şi încurajându-i pe actualii elevi în alegerea viitoarelor cariere.
După toate acestea, a fost rândul actualilor elevi să fie răsplătiţi cu premii pentru participarea la diferite concursuri, din care amintim: concursuri de şah, geografie, religie, biologie sau chiar şi de matematică pe echipe.
În amintirea foştilor absolvenţi ai liceului, domnul profesor Vasile Dilimot a prezentat un proiect cinematografic, compus din mai mult interviuri luate acestora, incluzând, de asemenea, şi sfaturi ale foştilor şincaişti pentru cei actuali.
„Catharsis“, trupa de teatru a liceului, a încheiat festivitatea cu prezentarea unei adaptări după celebrul musical „Poveste din cartierul de vest“, sub îndrumarea doamnei profesor Mariana Balici. Aceştia au stârnit admiraţia, atât a colegilor din sală, cât şi a invitaţilor speciali.
Ropote de aplauze pentru cei invitaţi, pentru prestaţia artistică, dar şi pentru elevii de ieri şi de azi ai liceului. Încet, lumea s-a ridicat şi s-a îndreptat spre ieşire, cu promisiunea neexprimată că şi la anul, pe 28 februarie, vor fi tot aici, şi nu-l vor dezamăgi pe cel al cărui nume îl poartă şcoala lor: „Purtaţi-vă bine, pui de romani, şi nu uitaţi şi pre Şincai“.