Targ de carte la Muzeul Taranului Roman

de Ruxandra Şiclovan – colaborator
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Sala de oaspeţi a Muzeului Ţăranului Român a fost duminică, 27 martie, gazda unei dezbateri intitulată „Jurnalele amurgului“, în cadrul Târgului de carte SF/Horror/Fantasy „Final Frontier“.

Pentru a avea o imagine cât mai detaliată a cărţilor despre vampiri, pe perete a fost proiectat un slideshow care prezenta numeroase cărţi, create de autori ce au fost captivaţi de ideea supranaturalului, precum: seria „Twilight“ de Stephanie Meyer, „Interviu cu un vampir“ de Anne Rice, „Domnişoara Christina“ de Mircea Eliade, şi multe altele.

La discuţia despre paranormal-romance şi urban-fantasy nu puteau lipsi Oliviu Crâznic, autorul cărţii cu vampiri „Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul“, Oana Stoica Mujea, scriitoare română de fantasy („Războiul reginelor“) şi romane poliţiste („Indicii anatomice“), Liviu Radu, cunoscut autor de scrieri science-fiction („După-amiază cu bere şi zâne“) şi Raluca Băceanu, autoare a unei serii de romane („Harul“), din care va fi lansat în curând primul volum.


Jurnalele Amurgului

Rolul de moderator al dezbaterii i-a fost atribuit lui Oliviu Crâznic, iar discuţiile dintre acesta şi invitaţi s-au rezumat atât la fenomene precum „Twilight“ şi „Jurnalele vampirilor“, cât şi despre realizările în domeniu din literatura română precum „Domnişoara Christina“ de Mircea Eliade.

Asistând la discuţie, am putut aflăm următoarea informaţie: „Carmilla“, scrisă de J.Sheridan Le Fanu, este cea mai bună carte cu vampiri scrisă vreodată, având multiple ecranizări, una din acestea fiind filmul „Vampires vs. Zombies“.

Fiecare invitat a vorbit câte puţin despre creaţiile lui, trezindu-ne interesul în legătură cu lecturarea acestora.


Jurnalele Amurgului

„Nu am scris nimic cu vampiri, cu toate că mă delectez citind cărţi cu aceştia“ ne-a mărturisit Oana Stoica Mujea. De asemenea, scriitoarea a făcut o observaţie care probabil că întruchipează purul adevăr: din momentul în care a apărut Harry Potter, tinerii aflaţi între 14 şi 18 ani au început să citească mai mult. Şi, Oana ne-a dat un sfat: „Încercaţi şi autorii români, e bine să-i încercaţi pe toţi şi să alegeţi scrierile celui care vă reprezintă“.

Imediat după discursul Oanei, a început să vorbească Raluca Băceanu, care ne-a precizat că urban fantasy „este caracterizat de locul în care acţiunea se petrece“, şi că „Vampirul nu mai este de temut, devine un erou“.


Jurnalele Amurgului

O recomandare din partea Ralucăi este „Oraşul oaselor“ de Cassandra Clare, de la editura „Leda“.

Liviu Radu şi-a început amuzant discursul, precizând că Ştefan Ghidoveanu „m-a lăsat pe mine singurul moş de SF“. De la acesta aflăm că există două moduri de a scrie cărţi despre vampiri: să scrii bazându-te pe mitologia evidentă (de la Stephen King nu a mai reuşit nimeni), sau să inventeazi o nouă mitologie. De aici, mai multe informaţii diferite: vampirii sunt fiinţe ale nopţii, nu ale întunericului, un vampir poate fi produs prin simpla muşcare a unui om sau în urma hrănirii omului cu sângele unui vampir.


Jurnalele Amurgului

La finalul dezbaterii, Oliviu Crâznic a întrebat publicul dacă are întrebări, dar, datorită puterii de explicaţie a celor patru moderatori, nu a rămas nimeni cu nelămuriri.

După ce dezbaterea s-a terminat, ne-am plimbat de-a lungul şi de-a latul încăperii, unde la standul „Robofun“ se disputau sumo fights între roboţi, la alte standuri se găseau cărţi pe care puteai să le achiziţionezi cu preţ redus, şi, nu în ultimul rând, cei care au participat la eveniment au primit un talon de înscriere la o tombolă cu multiple câştiguri.


Jurnalele Amurgului

Atmosfera a fost una plăcută de-a lungul discuţiei, şi consider că din această dezbatere toată lumea a avut de câştigat: cei care au vorbit şi-au exprimat în cuvinte pasiunea, şi noi, cei prezenţi, am aflat nişte informaţii care cu siguranţă ne vor folosi.

Recommended Articles

3 Comments

  1. “La finalul dezbaterii, Oliviu Crâznic a întrebat publicul dacă are întrebări, dar, datorită puterii de explicaţie a celor patru moderatori, nu a rămas nimeni cu nelămuriri.” – bun, corect era “Oliviu a întrebat publicul dacă știe cărți sau filme cu vampiri, iar nimeni nu a ridicat mâna”.

    Toată lumea a avut de câștigat, numai literatura nu.

    1. Daca prin popularizare nu are nimic de castigat… :))). If you say so…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *