Spectacolul „Gradinile Groazei“ la Teatrul Odeon

Spectacolul „Gradinile Groazei“

Spectacolul „Gradinile Groazei“

de Ana-Maria Căciulă – seminarist
sursa foto: www.teatrul-odeon.ro/

Joi, 18 octombrie, la teatrul Odeon, a avut loc spectacolul „Grădinile Groazei“, spectacol realizat în colaborare cu ArCub – Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucureşti.

Este o piesă de teatru scrisă de Daniel Call şi prezintă povestea inedită a două familii total diferite. Este vorba despre Sonni şi Sigi Esser, care se mută la ţară, foarte aproape de fratele lui Sigi, Friedo. Acesta din urmă şi Frieda au cinci copii şi nişte valori şi principii de viaţă aflate la polul opus faţă de Sonni şi Sigi. Sonni, personaj interpretat de actriţa Ioana Flora, este pasionată de lumea modei şi are o obsesie pentru aceasta. Sigi, interpretat de Ioan Batinaş, este un bărbat cu capul în nori, sau poate prea adânc, cufundat într-o lume a lui, o lume unică. Visează să descopere ceva uimitor, care să revoluţioneze umanitatea, lucru foarte greu de obţinut, dar atât de dorit de el. Ei doi sunt oameni cu o educaţie diferită faţă de Friedo, jucat de Marius Damian, şi Frieda (Antoaneta Zaharia), care spun lucrurilor pe nume, fiind foarte sinceri, dar părând abuzivi din cauza faptului că intimitatea pentru ei nu are aceleaşi limite ca pentru Sigi si Sonni.

Bineînţeles că apar conflicte între cele două femei, Sonni considerând-o pe Frieda o persoană incultă şi needucată, fără pic de respect faţă de problemele personale ale celor din jur, „până când se ajunge la inevitabila escaladare a conflictului: cele două femei poartă Războiul Total prin grădinile din faţa şi din spatele caselor.“ (aşa este descrisă incompatibilitatea care duce inevitabil la cearta dintre ele).

Spectacolul realizat în regia Marianei Cămăraşan şi a Alexandrei Penciuc, tradus de Victor Scoradeţ, aduce aminte de operele lui Caragiale, acesta fiind de fapt o mostră a depăşirii limitelor în privinţa intimităţii, intoleranţei şi a autoironiei.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *