
foto: Ion Mateş – fotoreporter
Săptămâna Altfel este cu adevărat altfel la şcoala cu clasele I-VIII nr. 81 din Capitală. Miercuri, 4 aprilie 2012, elevii clasei a VI-a B, coordonaţi de doamna profesoară Simona Grigore, şi-au exprimat dorinţa de a afla etapele realizării unei reviste.
Altfel, aceştia au apelat la membrii Colectivului Redacţional „Teen Press“, colegii lor mai mari de la liceu. După ce le-am prezentat acestora cine suntem noi şi ce facem, le-am sugerat posibile structuri ale unei reviste şi le-am prezentat varianta online a revistei noastre, pentru a avea o viziune mai clară asupra modului în care se tehnoredactează aceasta.
De asemenea, în ciuda vârstei fragede, elevii şi-au arătat curiozitatea în ceea ce priveşte particularităţile jurnalistice, ei adresând întrebări precum: „Ce tipuri de articole ar trebui/putea să conţină o revistă?“
În urma satisfacerii câtorva curiozităţi, colegii noştri mai mici au avut ocazia să realizeze chiar ei un interviu, în care ne-au adresat diverse întrebări. În urma adresării acestora, aceştia au aflat care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un viitor redactor/fotoreporter şi care este calitatea principală pe care trebuie să o aibă în vedere cu toţii: simţul responsabilităţii.

Probabil că mulţi au încercat de-a lungul timpului să realizeze o revistă, însă, pe lângă calitatea muncii prestate, constanţa este esenţială, nu numai într-un cadru jurnalistic, ci în orice lucru pe care ne propunem să-l ducem la bun sfârşit.
După realizarea interviului, elevii de gimnaziu au luat parte la o activitate prin care fetele şi-au expus gândurile primăvăratice, iar băieţii au desenat viziunea lor asupra unui meci de fotbal, ţinând cont de ce elemente ar trebui să surprindă o eventuală fotografie.
Am fost plăcut surprinşi să aflăm că doamna profesoară care ne-a invitat a avut foşti elevi, care fie fac sau au făcut parte din Colectivul nostru Redacţional, fie sunt foarte încântaţi de activitatea revistei „Teen Press“.

Fără profesori sau adulţi care să se implice în activitatea Redacţiei? Acest lucru pare să le fi stârnit interesul celor din clasă, deoarece cu toţii ştim că diferenţa de vârstă ne poate constrânge când vine vorba de libertatea exprimării etc.
În final, sperăm că elevii au fost plăcut impresionaţi de faptul că pot face şi ei o activitate de voluntariat şi credem că am găsit în ei posibili viitori colegi… dar până va veni vremea să ni se alăture, prin perseverenţă şi responsabilitate, urmărim rezultatul vizitei noastre, în urma căreia pot pune în practică câteva sfaturi.