Plecarea primului tren al lecturii din Romania

Plecarea primului tren al lecturii din Romania

Plecarea primului tren al lecturii din Romania

de Cezara Panait – seminarist
foto: Nicoleta Istudor – colaborator foto

„Trenul InterCity va pleca de la linia zece spre Galați în cinci minute“, așa a sunat anunțul din difuzoarele Gării de Nord, vineri după-amiază, 19 octombrie.

Pentru mulți, aceasta nu însemna decât plecarea unui simplu tren, însă acesta este inauguratorul proiectului pilot în care, timp de o săptămână, în trenurile InterCity, vor fi puse la dispoziția călătorilor peste șaizeci de cărți din vaste domenii.

Această campanie a culturalizării românilor a fost implementată inițial în cadrul autobuzelor RATB și a garniturilor de metrou Metrorex. Întrucât s-a dovedit a fi un eșec, organizatorii au decis să mute cărțile în trenuri InterCity, unde consideră că va fi un mediu favorabil pentru reușita proiectului.

Plecarea primului tren al lecturii din Romania>

Astfel, începând cu ziua de 19 octombrie, pasagerii vor avea acces gratuit la o multitudine de cărți de beletristică („Cel mai iubit dintre pământeni“ de Marin Preda, „Dragostea nu moare“, scrisă de Maitreyi Devi), ghiduri turistice, romane polițiste, cărți medicinale, de gastronomie, de artă, dar și unele nonconformiste, precum „ Încă o zi infectă“ de Pierre Enckel.

De asemenea, o altă carte regăsită este „Codul bunelor maniere“ de Nadine de Rothschild, aleasă cu scopul de a educa oamenii și a le explica modul în care ar trebui să se comporte, în niciun caz furând cărțile aflate în mijloacele de transport în comun (RATB și Metrorex), așa cum au existat antecedente. Din cauza oamenilor care nu au înțeles oportunitatea culturalizării gratuite puse la dispoziția acestora, acum volumele din tren sunt legate cu lanțuri.

Plecarea primului tren al lecturii din Romania

Pentru cei care au telefoane mobile cu conexiune la Internet, există și posibilitatea citirii unei cărți electronice, la care călătorii pot avea acces introducând un anumit cod de pe stickerele lipite pe pereții vagoanelor de tren.

Dacă după săptămâna de probă feedback-ul primit de la pasageri este pozitiv, atunci acest proiect se va extinde și la celelalte trenuri InterCity din țară.

Proiectul nu presupune vreun efort financiar din partea companiei feroviare române, ci este sponsorizat în întregime de către BookLand, care a realizat un parteneriat cu CFR Călători. Aceștia și-au propus ca împreună să transforme mijloacele de transport feroviar în locuri mai prietenoase față de cititori, care să se poată delecta cu opere din literatura universală și nu numai.

Plecarea primului tren al lecturii din Romania

Intenția principală a organizatorilor este aceea de a ridica standardele de cultură a vieții românilor, prin lectură.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.