
de Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter
foto: Ion Mateş – fotoreporter
Pe aeroportul Henri Coandă au putut fi vizionate luping-uri și alte acrobații ale celor mai buni piloți români și străini, sâmbăta aceasta, 16 iulie, începând cu ora 09:00. Intrarea a fost liberă întrucât era ziua dedicată aviației. Invitatul de onoare a fost pilotul Svetlana Kapanina, femeia care a reușit să-i depășească pe unii dintre cei mai buni din branșă.
Aceasta a câștigat titlul de World Aerobatic Champion la categoria feminină în 1996, 1998, 2001, 2003 și 2005, şi este considerată cea mai bună femeie-pilot de acrobaţie din toate timpurile. Pasiunea ei este atât de mare încât chiar şi în perioada sarcinii femeia-pilot nu a renunțat la acrobații.
Printre invitații de afară s-a numărat și The Flying Bulls.

Show-ul a fost deschis de un concert și de majoretele care au suportat, asemenea zecilor de persoane aflate în câmp deschis, temperaturi de până la 40 de grade. Căldura nu i-a deranjat doar pe cei aflați pe scenă și spectatori, dar și pe piloți. Comentatorul a menționat iadul în care piloții se află la asemenea temperaturi, mai ales sub cupola de plexiglas, dacă e să ne gândim la un MIG. Terasele acoperite i-au salvat pe cei care au fost dispuși să cumpere micii specifici sezonului sau o băutură rece.

Comentatorul competiției de acrobații a explicat în termeni tehnici mișcările avioanelor aflate în aer sau a operațiunilor de salvare la sol (exemplu: simulare-căutare-catapultare), însă chiar și cei mai puțin familiarizați în ale aviației au putut căpăta câteva cunoștințe interesante. Spre exemplu, vrie controlată este figura acrobatică în care avionul se rotește ca un burghiu coborând pe verticală.

Pe lângă trecerea în formaţie MIG-21 (Statul Major al Forţelor Aeriene) și parada diverselor școli private de zbor (avioane, planoare, elicoptere), am avut parte și de lansări de parașutiști și de o expoziţie de tehnică aviatică civilă şi militară. În apropierea locului special amenajat pentru vizionarea spectacolului, dar și pentru târgul de aeromodelism, au fost așezate la sol aparate de zbor pentru a fi admirate de public. Șoimii României au fost prezenți și ei la eveniment alături de comandantul lor, George Rotaru, considerat un foarte bun pilot român.
Reviste și cărți de specialitate aviatică au putut fi cumpărate de cei pasionati mai mult sau mai putin de aeromodelism. Evenimentul, aflat la a treia ediție, are loc în fiecare an, cu ocazia zilei dedicate aviației, 16 iulie. Transportul este asigurat de linia RATB 783, cursă specială. Îl așteptăm pe cel de anul viitor cu și mai multe surprize.

Pentru cei interesați de aeromodelism, aici aveți și un forum, www.aeromodelism.ro, care vă poate furniza mai multe informaţii.
Suuuuper
Frumoase imagini 