O noapte furtunoasa la Cine Masca


foto şi text: Andreea Samoilă – seminarist

2012 a fost declarat „Anul Caragiale“, deoarece se împlinesc 100 de ani de la moartea artistului şi 160 de la naşterea sa.

Cu ocazia încheierii stagiunilor în aer liber organizate în cinstea lui Caragiale, Teatrul Masca a pornit o serie de poriecţii de filme făcute după piesele dramaturgului. În perioada 15 – 30 septembrie, amfiteatrul din Bulevardul Uverturii nr. 70-72 aşteaptă publicul pentru a putea viziona filmele pline de umorul şi sarcasmul lui Caragiale.
În această perioadă, puteţi vizona peliculele „Două loturi“ (15 septembrie), „Telegrame“ (16 septembrie), „O noapte furtunoasă“ (22 septembrie), „O scrisoare pierdută“ (23 septembrie), „D’ale Carnavalului“ (29 septembrie) şi „Mofturi 1900“ (30 septembrie).

Sâmbătă, 22 septembrie, începând cu ora 20:30, a fost proiectat filmul după piesa „O noapte furtunoasă“, în regia lui Jean Georgescu. La acest eveniment s-au strâns multe persoane de toate vârstele pentru a putea viziona filmul regizat în perioada 1941-1942.

Piesa nu se referă la îngâmfarea persoanelor de tipul jupânului Dumitrache Titircă, chiristigiu şi căpitan al gărzii publice, la arivismul lui Rică Venturiano sau la oamenii asemenea lui Nae Ipingescu. Aceasta se bazează însă pe „onoarea de familist“ a jupânului Dumnitrache care este compromisă. Titircă crede că inamicul său este Rică, când, de fapt, soţia sa îl înşeală cu Chiriac, iar Rică este atras de sora soţiei jupânului.

Chiar dacă filmul a avut mici întreruperi şi calitatea nu era perfectă, spectatorii au rămas până la final, pentru a vedea cum se încheie povestea jupânului Dumitrache şi ce se întâmplă cu „onoarea lui de familist“. Marea majoritate a persoanelor prezente au fost plăcut impresionate de film şi au fost fericiţi să îl vizioneze petru prima dată sau pentru a patra oară.

Concluzia? Ei bine, pentru locuitorii din zona respectivă şi nu numai, filmele făcute după piesele artistului şi proiectate în fiecare weekend sunt o modalitate perfectă de a petrece o seară de sâmbătă sau duminică. Aşadar, bucuraţi-vă de Anul lui Caragiale cât mai puteţi!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *