
foto: Victor Mitroi – colaborator
„Înainte de orice, am o singură întrebare. Câţi dintre voi aveţi un model în viaţă?“
Aşa a început conferinţa „Modele pentru TINEri“, proiect ce îndeamnă tânăra generaţie să nu uite valorile unui om de calitate şi să îşi construiască o viaţă demnă şi o carieră de succes.
Pe 14 martie am participat la conferinţa organizată de Clubul Studenţilor de la Universitatea Româno-Americană, la ora 18:00, având ca invitaţi pe Crina Coco Popescu, în vârstă de 17 ani, Marian Staş, iniţiatorul proiectului „Liderii Mileniului Trei“, şi omul ce nu mai are nevoie de introducere, Doru Octavian Dumitru, marele comediant.

V-aţi putea întreba cum de o fată de 17 ani ar putea să ne fie un model în viaţă. Crina Coco Popescu este prima femeie din lume care a escaladat cele mai înalte vârfuri de pe mapamond. La numai şase ani şi jumătate, Coco a ajuns pe vârful „Omu“, din Munţii Bucegi. Are cinci recorduri mondiale de vârstă şi la 16 ani a terminat unul dintre cele mai grele circuite montane din lume: „Circuitul Seven Volcanoes“, adică cei mai înalţi şapte vulcani de pe planetă. A fost pusă la încercare atunci când, aproape de vârful vulcanului Elbrus, oamenii coborau din cauza vremii. Persoana cu care se afla Coco i-a sugerat acesteia să coboare şi ea la rândul ei. Nu s-a gândit de două ori şi a zis hotărâtă: „Eu nu am de gând să cobor“. Sfatul lui Coco pentru cei aflaţi în sală a fost: „Găseşte-ţi pasiunea şi urmeaz-o!“
A urmat Marian Staş, cel care a iniţiat proiectul „Liderii Mileniului Trei“, dar care este profesor de matematică în Şcoala Kennedy, din S.U.A. El a vorbit despre valori, despre încredere şi integritate, despre cum să acţionăm în anumite situaţii şi cum să ne formăm singuri drumul vieţii. Marian Staş a schimbat faimosul vers „Dacă dragoste nu e, nimic nu e“ cu „Dacă valori nu sunt, nimic nu e“. A povestit cum a avut o elevă, pe nume Laila, o fată nevăzătoare, pe care a trebuit s-o înveţe matematică pentru ca aceasta să poată promova examenul. „Nu ştiam cum să fac asta, ea nu vedea lucrurile cu aceiaşi ochi ca şi mine, ea vedea cu ochii minţii. Aşa că a trebuit să fiu ca ea… să vorbesc, văzând cu ochii minţii“, mărturiseşte profesorul. Teoria lui promovează ideea de transformare curriculară în învăţământul preuniversitar şi se intitulează „Less is more“, cu alte cuvinte înseamnă mai puţine examene pentru un studiu mai profund. La sfârşitul discursului, a îndemnat oamenii să „facă ce le place şi să zboare în cerul lor cel mai înalt“.

Delectarea serii a fost Doru Octavian Dumitru, care a început să facă glume încă dinainte să urce pe scenă. A precizat încă de la început: „Oamenii au fost creaţi să râdă“. Pe lângă momentele comice din sală ale lui D. O. Dumitru, acesta a ţinut şi un mic discurs despre libertate. Ce înseamnă libertatea? „Libertatea nu înseamnă numai să faci ce vrei atâta timp cât nu îi deranjezi pe alţii… Nu! Libertatea înseamnă responsabilitate. Trebuie să ştii când ai depăşit limita şi abia atunci vei ştii ce înseamnă libertate“. Este convins că circuitul vieţii trebuie să fie: te naşti, râzi, iar în cele din urmă mori. A spus celor prezenţi să nu se ferească să facă ceva doar pentru a nu se face de râs. „Fă-te de râs în fiecare zi, ca să poţi veni acasă să te corectezi“.
Conferinţa s-a încheiat cu specificul îndemn de la Doru Octavian Dumitru. „Cât trăiţi… râdeţi!“.