
foto: Daniel Pica – seminarist foto
Printre ultimele spaţii publice de acest fel, Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu“, filială a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, este un loc mitic, unde găseşti vrafuri de ziare, monitoare de legi, reviste umoristice, dar şi câţiva ziarişti strecuraţi printre ele, veniţi să se documenteze. Nu ştii niciodată ce poţi găsi într-una din paginile unui ziar care ilustrează lumea apusă a lui Caragiale, cu personaje politice ce parcă se reflectă ironic şi acum în lumea noastră.
Iniţial, această bibliotecă şi-a început activitatea în 2007, după ce a fost mutată de la subsolul Bibliotecii „Grigore Moisil“, unde jurnalele şi celelalte valoroase de hârtie au suferit transformările igrasiei. Cu ceva pierderi, biblioteca strămutată a fost nevoită să arunce o parte dintre cele care nu mai puteau fi salvate.
Interesant a fost să urmărim procesul de organizare al unei astfel de biblioteci. Doamna Gabriela Terbea, una din bibliotecarele din acest loc, ne-a povestit cum timp de un an mormanele de pe jos au transformate în rafturile aranjate de azi.
După acest prim pas, a urmat încă un an şi jumătate de organizare digitală, timp în care cinci persoane au făcut marele efort să ia în parte fiecare publicaţie la răsfoit, pentru a verifica lipsa sau absenţa unor file. Cum este şi cazul periodicelor retrospective, care adună laolaltă într-un volum toate numerele unei publicaţii pe o anumită durată de timp – lucrul acesta este necesar pentru a preciza fiecare număr existent între aceste coperţi.

Ce putem găsi aici? 9.000 de titluri de publicaţii, cu un total de 27.000 volume. De la cele mai vechi jurnale româneşti, care pornesc de la 1791, până la colecţii de reviste National Geographic, în engleză (1959). Foarte util pentru cei care lucrează în justiţie: aici se găsesc colecţii cu legislaţia României din perioada 1875-2007. Foarte mulţi avocaţi vin aici să se documenteze pentru anumite cazuri care au nevoie de o mână de ajutor din trecut.
Pentru cei care doresc să îşi bea cafeaua de dimineaţă, dar să citească şi un ziar pe „moca“ şi la zi, pot veni aici. Biblioteca este abonată la jurnale care sunt aduse dimineaţa la ora 7. Două calculatoare cu acces la Internet şi o imprimantă stau la dispoziţia publicului.Spaţiul, nu foarte mare, de doar 250 mp, este unul intim, întrucât numărul de vizitatori este redus (aprox. 10 pe zi), aşa că veţi avea întotdeauna un loc liber. Lecturarea nu se poate face decât aici, însă biblioteca este permisivă pentru cei care doresc să scaneze sau să fotografieze materiale, cu anumite condiţii.

Pasionaţii de IT au la dispoziţie colecţii de reviste de IT. Printre reviste mai amintim şi pe cele umoristice, cum este Furnica şi ale cărei anecdote şi caricaturi i-au inspirat pe mulţi scenarişti veniţi aici. Câţiva dintre scenariştii serialului „Trăzniţi în NATO“ găsesc inspiraţionale revistele cu Mickey Mouse. Fiecare şi-a găsit aici obiectul care să îl ajute în creaţia sa. Scenografii, de asemenea, se ajută de fotografiile cu demoiselle din jurnalele de modă de epocă. Domniţele mondene din perioada romantică a presei sunt surse de inspiraţie rare pentru aceştia.
Tot aici găsim şi almanahuri, atenţie! nu „almanahe“, aşa-numitele calendare care sunt publicaţii anuale ce cuprind un bogat material beletristic şi note informative cu caracter enciclopedic, din diverse domenii. Din păcate o mare parte din aceste volume din bibliotecă au început să fie preluate treptat de Biblioteca „Dimitrie Cantemir“, în procesul trecerii de la tipar în spaţiul virtual, şi anume de www.dacoromanica.ro. Acest proiect se vrea a trece în următorii 5 ani marea majoritate volume de carte şi jurnale prin procesul de scanare, urmând apoi a fi închise în depozite. Aşa că veniţi cât mai aveţi ocazia să simţiţi şi să pipăiţi o Albina Românească, Tribuna sau Universul din perioada paşoptistă.
Câteva date orientative: Strada Traian nr. 2, la intersecţia Bd. Unirii cu Nerva Traian. Puteţi ajunge cu maşinile 104, 123, 124, 133 – staţia Nerva Traian. Program: de luni până vineri, între 10 şi 16. Acces gratuit.
