Lazăr e pe dos!

Lazăr e pe dos!

de Sabrina Canea – redactor
foto: Andrei Lumpan – colaborator foto

Odată cu „Școala Altfel“ și cu mini-vacanța bine meritată după atâtea nopți nedormite, chiar și primăvara și-a făcut apariția cu tupeu în capitală, că vorba aia „ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place“. În caz că nu sunteți genul de persoană informată, avem plăcerea să vă anunțăm că în această primă zi de „Școală Altfel“ lăzăriștii și-au serbat a treia ediție a „Zilei Elevului“.

Lazăr e pe dos!

Ca să vă faceți o idee despre proiect în sine, „Ziua Elevului“ sărbătorită pe dos în Lazăr constă în schimbul dintre elevi și profesori, astfel că pentru o zi elevii le-au putut preda diverse materii chiar colegilor lor. Sărbătoarea ar putea fi considerată deja o tradiție, dat fiind faptul că acesta este al treilea an în care lăzăriștii practică răsturnările de situație. Credeți sau nu, ideea a luat naștere într-o bibliotecă. Mai acum ceva timp doamna director a liceului, Ionela Neagoe, lucra cu niște elevi la bibliotecă, când unul dintre ei se confesează: „Doamnă director, să știți că mi-aș dori ca o zi să pot fi în locul dumneavoastră!“. Zis și făcut! Prima ediție a fost un total succes, iar de atunci, totul merge tot mai sus, în ceea ce-i privește pe lăzăriști.

Fie că ești din Lazăr sau nu, cu toții îl știm pe Săndel, mirificul paznic al liceului. Deși acesta a lucrat împreună cu clona sa, un elev, pe care n-am apucat să-l vedem la față, pentru că o cam tulise, am avut de a face doar cu agenda lui Săndel (panică!). Nu vă faceți griji, că doar toți petrec astăzi. Croindu-ne drum spre cabinetul directoarei, dăm peste o tânără la patru ace ce se învârtea prin birouri. După ceva minute de așteptat, aflăm că domnișoara Diana Custura Crăciun, este directoarea liceului pentru o zi, chiar a doua oară consecutiv.

Lazăr e pe dos!

Din vorbă-n vorbă, mini-directoarea noastră ne povestește că, în ciuda faptului că evenimentul poate părea banal din exterior, ei au lucrat foarte mult la organizare ca această zi să fie perfectă, exact așa cum a și fost. Ce puncte slabe a găsit? Poate doar faptul că unii elevi au ținut lecții mult mai interesante ca ale profesorilor.

Mergând din clasă în clasă, găsim „profesori“ glumeți și serioși, emoționați și entuziasmați, agitați și liniștiți, însă, cu toate acestea, împreună, ei toți au un lucru comun: dăruirea pe care au arătat-o acestui proiect, odată cu munca intensă pe care au depus-o. Chiar dacă nu mulți dintre ei și-ar dori să continue mai departe în învățământ, toți au recunoscut că munca pe care o depune un profesor la o singură clasă nu este deloc ușoară, chiar dacă în final îți aduce anumite satisfacții. Una peste alta, această experiență nu le-a făcut decât bine, ba chiar le-au îmbunătățit capacitățile de buni lideri și i-au învățat că buna organizare a lucrurilor duce mai mereu spre rezultate de la foarte bune în sus.

Lazăr e pe dos!

Ce zic elevii, totuși, despre această zi? Pe lângă faptul că lecțiile au părut mult mai amuzante prezentate de proprii lor colegi, lăzăriștii au învățat mai ales să-și respecte profesorii. Atunci când colegul tău, prietenul tău de cataramă îți predă o lecție, tu știind efortul pe care el l-a depus ca tu să pricepi o chestie, îi acorzi un anumit respect, respect pe care, poate, profesorului nu i-l acorzi.

Lăsând toată gluma la o parte, copii ăștia, nu numai că au arătat tuturor cadrelor didactice din liceu, dar și invitaților pe care acesta i-au avut, că dăruirea și dorința, împreună cu foarte multă muncă și perseverență duc la rezultate excepționale, demne de laudă.

Lazăr e pe dos!

Și-acuma ce? Pai vă zic eu! Acum îi vom felicita pe lăzăriști pentru o treabă mai mult decât bine făcută și le vom ura mult succes atât în edițiile viitoare, cât și în orice alte proiecte își mai propun. Keep going, guys!

Recommended Articles

1 Comment

  1. „Ziua Elevului“ este o initiativa laudabila. Ar fi o idee buna si pentru alte scoli , licee din tara.
    Un program asemanator a fost introdus in scolile din Republica Moldova pe vremea lui Gorbaciov, in perioada “perestroikai”.
    Felicitari lazaristilor pentru aceasta initiativa! Poate ii molipsiti si pe altii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *