Thassos – o iubire de-o vara

Thassos1

Thassos1

fotoreportaj de: Olivia Mihale – seminarist

Când mă gândesc la vară, primele trei cuvinte care îmi vin în cap sunt: mare, răsărit şi iubire. Lăsând la o parte viziunea de fetiţă de 12 ani asupra acestui anotimp care promite mult prea multe lucruri, există un singur loc în care pot spune că am găsit aceste lucruri reunite – în Thassos, Grecia.

Este a doua oară când mă aflu în acest mic paradis european şi pot spune că am simţit cu adevărat lipsa mării turcoaz şi a apusurilor de vis de vara trecută. Insula este situată foarte aproape de continent, la o distanţă de doar 45 de minute de mers cu ferry boat-ul. Aceasta reuşeşte încă de la primele priviri să te cucerească cu fauna sa bogată şi micile căsuţe sau vile pline de amintiri ale turiştilor din diferite colţuri ale lumii.

Thassos7

Deşi inţial poate părea extrem de comercială (din broşuri sau oferte de vacanţă), este un loc în care nu se găsesc urme atât de evidente ale acestui lucru. Micile sătucuri ce formează insula îți lasă acel sentiment de intim şi plin de poveşti nerostite sau amintiri lăsate aici cu un anumit scop (în principal să ademenească alţi vizitatori). Magazinele mici, majoritatea nefăcând parte din lanţurile mari şi arhicunoscute, te poartă printre raioane cu diferite obiecte confecţionate manual, cum ar fi brăţările din piele, pandantivele din lemn sau săpunuri făcute din ulei de măsline extra-virgin.

Plajele aflate aproape peste tot în jurul tău te vor învălui într-o constantă nelămurire, întrebându-te unde să mergi mai întâi, unde e apa mai albastră ca cerul şi nisipul fin şi cât mai auriu. Acum, depinde totul în funcție de gustul fiecăruia, dar după ce am cutreierat în lung şi-n lat insula, am rămas în minte cu trei locuri destul de diferite unul faţă de altul. Astfel, dacă preferi o plajă clasică cu umbreluţe şi şezlonguri, pot garanta că Louloudis Beach este pentru tine. Ceea ce e însă special la această plajă este că are o porţiune plină de pini, la umbra cărora te poţi adăposti între orele de vârf, când soarele străluceşte extrem de tare.

Thassos2

Un alt loc în care ai putea sa faci plajă şi apoi să te răcoreşti instant este Giloa. Dacă nu ai mai auzit până acum de acest loc, cu siguranţă ai mai văzut poze cu el. Este vorba despre piscina naturală creată într-o stâncă pe această insulă. Nu numai că ideea în sine sună extrem de bine, dar acest loc este atât de plin de contraste, încât merită vizitat şi doar din curiozitate.

Thassos3

A treia plajă, şi sincer cea care m-a impresionat cel mai tare, este plaja de marmură (Makryammos). Aici vei găsi într-un mic golf o adevărată operă de artă a naturii. Nisipul, de această dată format mai degrabă din pietricele micuţe, este de un alb pur care te va fermeca din prima. Apa, de asemenea, este de un turcoaz care pare scos ca dintr-o broşură pentru Insulele Caraibiene. Acest mix de culori te va convinge să nu pleci prea curând şi te va lăsa să visezi la următoarea ta vizită în acest loc mirific.

Thassos4

În ceea ce priveşte mâncarea, Grecia e cunoscută pentru peştele mereu proaspăt, măslinele mari şi verzi (deşi ele sunt mai mult un mit, dacă vei observa cu atenţie mărimea lor în măslini) şi tzatziki-ul. Fie că preferi să încerci mâncarea tradiţională grecească sau rămâi la felurile tale de acasă, trebuie să mănânci măcar într-o seară la una dintre tavernele de aici. Nu atât preparatele în sine, cât modul de servire şi atmosfera ce te vor înconjura (spre exemplu formaţii care cântă muzică greseacă) te vor capta şi purta într-un vis cu ochii deschişi, de unde nu vei mai vrea să pleci.

Thassos5

Dar cum rămâne cu iubirea? Pot spune că atâta timp cât nu îţi place să te bronzezi, să înoţi sau să mănânci, Thassos mai are o singură şansă să te facă să te îndrăgosteşti pe bune: răsăriturile. Aici, aceste momente ale zilei par să facă cerul şi apa să se contopească într-un auriu vibrant, astfel încât vei rămâne convins că timpul s-a oprit în jurul tău şi că nimic de atunci încolo nu poate să mai fie pe măsură.

Thassos6

Tot ce pot spune e că Thassos e locul ideal în care să te arunci într-o stare de uitare sau pur şi simplu în primele valuri pe care le vei zări. Şi după ce vei petrece câteva zile aici, inevitabil observi că de fapt viaţa e mai bună decât ai crede şi, cu siguranţă, te vei îndrăgosti cu adevărat (fie asta pentru prima sau a 1000-a oară, măcar pentru o vară).

 

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *