Fotoreportaj – Fabrica de ciocolata Heidi

fabrica de ciocolata heidi

fabrica de ciocolata heidi

de Georgiana Balaban – fost fotoreporter

Heidi Chocoworld este locul perfect pentru iubitorii de ciocolată. Din dragoste și pasiune pentru ciocolată, a luat naștere Chocoworld, magazinul concept al fabricii Heidi Chocolate, gândit totodată și ca un portal către lumea ciocolatei. Plutind pe valuri olfactive de ciocolată, la Chocoworld ai ocazia să afli cum un bob de cacao se transformă într-o minune a gustului precum dulciurile de la Heidi și poți deveni chiar tu chocolatier din pasiune. Ai la dispoziție delicioasa ciocolată Heidi și peste 20 de ingrediente savuroase pe care le poți combina cum dorești pentru a crea ciocolata viselor tale.

fabrica de ciocolata heidi

Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani înaintea erei noastre când cultura arborelui de cacao (Theobroma Cacao) era practicată în America de Sud. În 1502 Cristofor Columb, primul explorator, a luat contact cu boabele de cacao.

fabrica de ciocolata heidi

Când Hernando Cortés a importat pentru prima oară cacao în Europa şi a învăţat cum să prepare ciocolata caldă din boabele sale, aceasta a provocat agitaţie: ciocolata era divină pentru unii, iar pentru alţii eretică. Chiar şi în zilele noastre, cacaua şi ciocolata împărtăşesc o aură de mister, lux şi plăcere.

De la arborele de cacao şi până la desertul tău preferat este cale foarte lungă, astfel încât este nevoie de foarte multă pasiune și răbdare pentru ca minunatul ingredient să ajungă în fabricile de ciocolată.

fabrica de ciocolata heidi

Totul începe cu boabele scoase din fructele bine coapte ale arborelui de cacao, care creşte în zonele tropicale – două treimi din producţia mondială provine din Ghana şi alte ţări din Africa şi nu numai. Boabele sunt lăsate câteva zile la fermentat, timp în care capătă o culoare maronie şi gustul caracteristic. Apoi sunt uscate rapid, de obicei la soare, după care sunt gata pentru a fi trimise la fabricile procesatoare. Aici se îndepărtează impurităţile după care boabele de cacao sunt prăjite, astfel încât aroma să devină mai puternică, apoi curăţate de coajă. Ceea ce rămâne, miezul, este bobul propriu-zis, cu un gust caracteristic, dar încă destul de amar. La Chocoworld poți să vezi, atingi, miroși (poți chiar și gusta) diversele stări în care se află bobul de cacao în lungul său drum către ciocolată.

fabrica de ciocolata heidi

Pentru că au un conţinut foarte mare de grăsime, atunci când sunt zdrobite şi amestecate, boabele se tranformă într-o pastă, care se numeşte lichior de cacao, deşi nu conţine alcool. Mai departe, lichiorul este procesat în utilaje speciale, până când se separă grăsimea din el. Aceasta este cunoscută drept unt de cacao şi se foloseşte atât la fabricarea ciocolatei, cât şi în cosmetică. Ceea ce rămâne după separarea grăsimii este pudra de cacao. Se obțin astfel cele mai importante ingrediente ale ciocolatei – untul de cacao și pudra de cacao. La acestea se mai adaugă lapte praf, zahăr şi vanilie, iar din diversele combinaţii ale acestor ingrediente se obţin cele trei tipuri de ciocolată: ciocolata albă, ciocolata amăruie şi ciocolata cu lapte.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *