Am fost la: Finala LicArt 2010


Finala LicArt 2010

de Ana Costache şi Arina Lazăr – redactori
foto: Livia Popa – redactor

Finaliştii celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni, LicArt, s-au adunat la Centrul Cultural Nicolae Bălcescu, pentru a afla cine pleacă acasă cu premiile şi aplauzele, după o lungă perioadă destinată votării favoriţilor. Secţiunile la care au putut participa au fost de fotografie, de poezie şi de teatru.

În prima zi a festivalului, sâmbătă, pe 22 mai, trei trupe de teatru şi-au jucat, pe rând, piesele în faţa juriului profesionist, format din regizoarea Chris Simion, criticul Doina Papp şi actorul Adrian Păduraru; dintre cele trei, prima a fost trupa „AS“ a Liceului „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti, care-a jucat o adaptare după „A douăsprezecea noapte“ de Shakespeare, urmaţi de „Alexandru Giugaru“ a Colegiului Naţional „Cuza Vodă“ din Huşi şi Trupa „Fără Nume“ a Colegiului Naţional „Iulia Haşdeu“ din Bucureşti, cu piesa „Imobilul“ de Jean-Pierre Jeunet. Înainte de fiecare reprezentaţie, pe ecranul din spatele scenei au curs fotografiile participante, organizate pe categorii.


Finala LicArt 2010

Timpul maxim pe care îl poate atinge o piesă de teatru, conform regulamentului, este de 45 de minute, iar miza a fost mare. Aşadar, ziua de duminică, 23 mai, se anunţa a fi plină de emoţii, având în vedere că participanţii trebuie să aştepte rezultatele concursului până la finalul programului festiv.

În ceea ce priveşte programul festiv, actorii Mihai Baranga şi Andreea Duţă au pregătit un spectacol de pantomimă, „Flirt“, în care se prezentau cinci paşi de a scăpa de singurătate, la fel de eficienţi precum cele 12 probleme pe care pasta de dinţi promite să le înlăture. Au urmat numirea şi premierea celei mai populare fotografii, „Cat fight“, aparţinând lui Beatrice Manolache. Trecând la secţiunea poezie, cei 10 finalişti au avut ocazia de a-şi auzi creaţiile recitate de către actorul Adrian Păduraru, poezii în care se observau libertatea de exprimare şi direcţia pe care o iau viitorii poeţi, către un stil eclectic, plin de simbolistică, de elemente postmoderne, contemporane. Pe lângă aceste forme ale artei, cei prezenţi au avut parte de recitalul Alinei Manole, un recital care a subliniat valoarea şi impactul pe care le are muzica folk asupra tuturor vârstelor.


Finala LicArt 2010

În sfârşit, premiile urmau a fi anunţate, după cum urmează: la secţiunea poezie, locul al III-lea a fost câştigat de către Maria Patricia Birtocean, cu poezia „Portret pe două pânze“; locul al II-lea a fost luat de Maria Tăruş, cu poezia „Ultimul film în care apare mama“, iar locul I a aparţinut poeziei „Mă ştiu ca pe Tatăl Nostru“, scrisă de Valeriu Andrişcă.

La secţiunea fotografie, premiile au fost oferite pe categorii, astfel: la categoria fotografie portret, premiul a fost câştigat de Răzvan Chirilă, la categoria fotografie diversă, premiul a aparţinut lui Mihai Florentin Trofin, iar la categoria fotografie alb-negru, premiul a fost luat de Alexandru Chiţu. La finalul acestei premiere, în care recompensele au fost pe măsura lucrărilor, trupa de teatru Alexandru Giugaru, din C.N. “Cuza Vodă”, a câştigat premiul pentru cea mai bună trupă de teatru, cu piesa „Doctor fără voie”, de Molière şi au încheiat ediţia festivalului cu strigăte de bucurie.

Pentru a vizualiza/ citi creaţiile participanţilor, intraţi pe www.licart.ro şi faceţi-vă propriul clasament.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *