În perioada 17-19 aprilie 2015 a avut loc, la Casa de Cultură a Studenților din București, a treia ediție a Festivalului Național de Teatru OKaua. Organizat de trupa de teatru cu același nume, festivalul dedicat liceenilor și studenților are la bază dorința de a educa prin artă teatrală. Motivați de succesul din anii trecuți și dorința permanentă de a-și împărtăși pasiunea, OKaua au reușit să transforme acest eveniment cultural într-unul la nivel național, invitând pe scenă trupe de teatru din toată țara. Deviza evenimentului este „Măsură pentru măsură“. O referință subtilă la opera marelui Shakespeare, aceasta descrie atât principiile de bază ale festivalului, valoarea și competența, cât și esența trupei OKaua.
Participanții, împărțiți în două categorii, liceeni și studenți, și-au demonstrat abilitățile în primele două zile prin punerea în scenă a peste zece spectacole de teatru. Mai mult, în ultima zi a festivalului, trupele de liceu au participat la proba de scenariu impus. A fost prezent pentru a le aprecia performanțele atât publicul entuziasmat și receptiv, cât și juriul, delegat cu sarcina dificilă de a premia corespunzător tinerele talente. Anul acesta, jurații au fost: Florin Ion Grigoraș (președintele juriului), doctor lector universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din București; Dimitrii Bogomăz, actor la Teatrul Odeon; Gabriela Bobeș, actriță și coordonatoare a Trupei de Teatru OKaua; Ionuț Popescu, actor și de asemenea coordonator OKaua; Alina Dumitrache, studentă la teatrologie și director al Festivalului de Teatru OKaua; Gabriel Oprea, student și fost membru al Trupei de Teatru Catharsis.
Prima zi a festivalului a început cu piesa „Zi după zi“, o adaptare dramatică a îndrăgitului roman de David Levithan, adusă pe scena festivalului de Trupa de Teatru Aici, de la Asociația Cultural-Artistică Teen Artist. Ne-au încântat în continuare cu un spectacol jucăuș și colorat studenții U.N.A.T.C., Voicu Aaniței și Ana Crețu, în piesa „Homo Ludens“. Trupa de Teatru Yorick de la Colegiul Național „Iulia Hașdeu“ a pus apoi în scenă comedia clasică a lui Carlo Goldoni, „Gâlcevile din Chioggia“, stârnind amuzamentul publicului. Mai departe, a fost adusă pe scena Festivalului de Teatru OKaua piesa „Thou Shall Not“, de către Trupa Brainstorming de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc“. După o pauză bine meritată, ne-am întors în sală pentru a urmări comedia lui Ion Băieșu, „Cine sapă groapa?“, pusă în scenă de Cuibul Artiștilor, trupa de studenți U.N.A.T.C., cunoscuți pentru înființarea programului „300 de zile de teatru“ ce dorește să aducă la teatru cât mai mulți tineri prin oferirea de spectacole gratuite. Trupa de Teatru AS de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“ a emoționat apoi publicul, punând cu succes în scenă piesa lui John Cariani, „Almost, Maine“. Ultimul spectacol al zilei de la categoria studenți a fost „ÎnCERcăm“, adus pe scena festivalului de Trupa Cabina 14 de la U.N.A.T.C., iar la categoria de liceu, au încheiat cei din Trupa Gong de la Asociația Cultural-Artistică Gong cu piesa „Închide ochii și vei vedea orașul“, bazată pe romanul fantastic al autorului Iordan Chimet.
A doua zi a festivalului a început cu râsete și voie bună, aduse de cei din Trupa Arthesium de la Colegiul Național „Spiru Haret“ din București, cu spectacolul „O noapte furtunoasă“ de I. L. Caragiale. Apoi, am fost purtați la granița dintre viață și moarte de o singură idee în piesa „Cvartetul“, pusă în scenă de studenții U.N.A.T.C. din Trupa Independent. Mai departe, Trupa Mircea Albulescu de la Asociația Culturală Teatru Proiect ne-a oferit spectacolul „Făt-Frumos din lacrimă“, bazat pe celebrul basm al lui Mihai Eminescu. După-amiaza zilei de sâmbătă a debutat cu piesa „Stelele pe cerul dimineții“, adusă pe scena festivalului de studenții de la Facultatea de Teatru Hyperion. Au urmat cei din Trupa Shakespeare de la Colegiul Național Sfântul Sava cu spectacolul „Ce vreau să mă fac când o să fiu mare?“, închizând astfel categoria pieselor pregătite de liceeni pentru festival. Înainte de ultimul spectacol al categoriei de studenți, membrii Trupei OKaua au pus în scenă piesa „Halloween“ ce le-a adus în anul 2014 premiul III la Festivalul Amprente din Brașov. Deși au jucat înafara concursului, ei și-au arătat măiestria în ale teatrului și ne-au dovedit tuturor ce înseamnă să fii cu adevărat pasionat de ceea ce faci. În finalul serii, ne-am amuzat copios urmărind aventurile lui „Norman“ în piesa cu același nume, scrisă de Alan Ayckbourn și pusă în scenă de studenții U.N.A.T.C.
Ziua finală a pornit în forță cu un număr de dans al Trupei de Teatru Joy, cei mai tineri membrii ai familiei OKaua. Mai departe, am asistat la provocarea finală pentru concurenții liceeni. Fiecare dintre trupele participante a interpretat, în ordinea intrării în concurs, unul dintre scenariile impuse de juriu. În zilele precedente, observasem deja cum fiecare trupă de teatru concurentă pusese în valoare o piesă clar pregătită cu multă muncă și dedicație. Totuși, această probă finală a fost clar cea care a scos la iveală adevăratul talent aflat în spatele fiecărui participant.
Pentru a ne reculege după momentele anterioare, Trupa de Teatru OKaua ne-a invitat apoi la dans. Ei au pregătit o coregrafie complexă pe melodiile lui Michael Jackson, ne-au purtat pe tărâmuri exotice în ritm de samba și cha cha, iar la final ne-au adus înapoi pe meleagurile europene cu dansuri populare irlandeze și sârbești.
Totuși, precum toate lucrurile frumoase din viață, a treia ediție a Festivalului de Teatru OKaua a luat sfârșit, dar nu înainte ca participanții să fie răsplătiți pentru munca depusă în cadrul ceremoniei de premiere. La categoria de liceu, Trupa AS de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“ a fost marea câștigătoare, obținând opt premii: premiul II pentru scenariul impus, premiul pentru regia spectacolului, un premiu pentru rol secundar feminin, două premii pentru rolurile principale masculine, două premii pentru rolurile principale feminine și premiul I pentru cel mai bun spectacol, toate pentru piesa „Almost, Maine“. Nici trupele Brainstorming de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc“ și Gong de la Asociația Cultural-artistică Gong nu s-au lăsat însă mai prejos. Prima a luat acasă premiile „Vox artis“, atât la categoria masculină, cât și la cea feminină, premiul pentru calitatea înțelegerii și asimilării spectacolului de teatru, premiul pentru rol secundar masculin și premiul II pentru cel mai bun spectacol. A doua, a plecat cu premiul I la categoria de scenariu impus, premiul pentru omogenitatea lucrului în echipă, premiul pentru cele mai bune costume și premiul pentru rolul secundar feminin. Trupa Aici a ieșit de asemenea în evidență prin premiile câștigate pentru proba de scenariu impus (locul III), abordarea inedită a temei dramaturgice, cel mai bun actor in rol secundar și cel mai bun spectacol (locul III).
La categoria studenți, competiția a fost la fel de strânsă. Premiile „Improvizo“ au mers la Cuibul Artiștilor (premiul III), Cabina 14 (premiul II), Voicu Aaniței și Ana Crețu de la U.N.A.T.C. (premiul I). Premiul de distincție „Adrian Pintea“ a fost înmânat Ioanei Ancuța Vochim de la Facultatea Hyperion și Silvanei Mihai de la U.N.A.T.C., iar Andrei Radu din Trupa Independent de la U.N.A.T.C. a primit premiul pentru spirit ludic. Spectacolul „Cvartetul“ s-a numărat printre cei mai mari câștigători ai festivalului, primind premii pentru costume și decor, regie, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar și locul III în categoria celor mai bune spectacole. Ana Crețu și Voicu Aaniței au fost premiați pentru rolurile principale din piesa „Homo Ludens“, asemenea lui Cristian Jipa și Cristinei Cociș de la U.N.A.T.C. pentru rolurile din spectacolul „Norman“. Piesa „ÎnCERcăm“, a Trupei Cabina 14 de la U.N.A.T.C., a obținut locul II în cadrul categoriei spectacole, iar locul I a fost ocupat de „Homo Ludens“. În final, marele premiu al festivalului a fost acordat spectacolului „Norman“ de la U.N.A.T.C.
Noi am petrecut un weekend magic la a treia ediție a Festivalului de Teatru OKaua. Am învățat să apreciem mai bine arta teatrală și vă încurajăm să fiți prezenți la edițiile următoare.