Review: Spectacolul ”Jurnalul lui Robinson Crusoe”, la Festivalul Excelsior Teen Fest

O interpretare fascinantă a operei “Insula” de Gellu Naum, musicalul “Jurnalul lui Robinson Crusoe” a adunat ropote de aplauze pe scena teatrului Odeon din București sâmbăta trecută, în cadrul festivalului de teatru Teen Fest.

Musicalul durează 75 de minute, timp în care actorii principali cântă și dansează fără oprire pe ritmuri dintre cele mai felurite, părând uneori un concert indie-pop, deoarece scena este împânzită de instrumente muzicale demne de unul.

Punerea în scenă a piesei poate fi descrisă cel puțin ca plăcut surprinzătoare și plină de umor sarcastic. Sub regia lui Mihai Măniuțiu, musicalul reinterpretează printr-o prismă suprarealistă povestea celebrului naufragiat Robinson Crusoe.

Înainte de a viziona spectacolul, orice spectator ar trebui să uite toate aspectele regăsite în romanul original al lui Daniel Defoe, acțiunea fiind învăluită în acțiuni total absurde și paradoxale. Timpul devine el însuși un concept nedefinit, iar personajele pot călatori pentru perioade de sute și mii de ani.

Efectul umoristic al musicalului este un rezultat al discrepanței dintre esență și aparență, lumea “insulei” fiind un univers ce parodiază așadar nu doar teatrul, ci și motive literare clasice. Prin alternarea unui simplu joc de lumini cu un paravan rotativ este creată atmosfera unei lumi onirice în care nu contează decorul; insula e circulară și izolată, fiind înconjurată din toate părțile de apa nesfârșită.

Oceanul devine astfel motivul solitudinii ontologice în care se regăsește mereu personajul principal, care, contrar așteptărilor, pare să nu fie niciodată singur. Piesa are un liricism propriu, dezbătând în primul rând tema condiției umane. Coloana sonoră vrea să accentueze atmosfera de haos existențial în care se regăsesc personajele.

Actorii cântă cu măiestrie melodii din aproape toate genurile muzicale, de la balade la o fuziune dintre muzica clasică si rock. Deși aparent aleasă la întâmplare, muzica dă un tempo special musicalului, accentuând astfel emoțiile personajelor.

Aș recomanda musicalul “Jurnalul lui Robinson Crusoe” oricui este pregătit să fie uimit de interpretarea unei povești întortocheate. Spectacolul este extrem de plin de viață si de energizant, fiind în același timp ușor ciudat și imprevizibil.

Elemente fără o legătură prealabilă sunt puse laolaltă într-o armonie haotică însoțită de o splendidă performanță live ce vă va stârni interesul numaidecât.

Text de Miruna Iscu
Sursa foto: Festivalul Teen Fest

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *