
foto: wikipedia.org
O comedie adaptată radiofonic, „Analfabetul“ este un mesaj satiric adresat funcțiilor de la care se așteaptă un oarecare grad de cultură și vocabular. Spectacolul este în regia lui Paul Stratilat, iar distribuția este formată din: Toma Caragiu (prefectul), Mihai Pălădescu (Mika), Florin Vasiliu (Sveta), Coca Andronescu (Mița) și Horia Căciulescu (gardianul). Într-un orășel mic și uitat de lume, ajunge o telegramă foarte urgentă de la ministrul de interne în care se cere să fie enumerați toți analfabeții din județul respectiv. După ce se consultă și cu Mika, subalternul său, prefectul își dă seama că habar n-are ce înseamnă cuvântul „analbafet“, așa că trimite după Sveta, un om mai cultivat din cadrul prefecturii.
După ce își storc creierii ca să-i găsească înțelesul, care era politic din punctul lor de vedere, prefectul se hotărăște să răspundă la telegramă spunând că inspectorul școlar este analfabetul. Motivul…? Faptul că nu voia să se implice în niciun partid. Ceea ce-l scoate din sărite pe prefect este atunci când aude că inspectorul îi face ochi dulci cumnatei sale, Mița, căreia îi interzice să-l mai vadă. Într-un final, inspectorul este cel care-i lămurește în privința cuvântului, dar inutil, pentru că informația este deja la ministru.
Un întreg joc de cuvinte unde „ananas“ ajunge să însemne „legături josnice cu femeile“. Cuvintele zboară prin birou, înțelesurile se amestecă, doar „analbafet“ este de nedescifrat. Atmosfera pendantă face întreaga comedie, iar jignirile la adresa intelectului sunt mai mult decât subtile.