Film – The Hours

the hours

the hours

de Andra Maria Măciucă – redactor
foto: wikipedia.org

Regizat de Stephen Daldry, filmul „The Hours“ s-a bucurat, de-a lungul timpului, de multe reacţii pozitive şi i-a adus actriţei Nicole Kidman Premiul Oscar pentru „Cea Mai Bună Actriță“.

Acţiunea filmului este desfăşurată în trei planuri diferite şi este bazată atât pe viaţa Laurei Brown şi pe cea a Clarissei Vaughan din Mrs. Dalloway de Virginia Wolf, cât şi pe viaţa scriitoarei.

Povestea începe şi se termină cu secvenţa tragică a sinuciderii Virginiei Wolf, care, după numeroase căderi nervoase, cedează şi îşi găseşte sfârşitul ȋn râul Ouse.
Sufocată de atmosfera din propria sa locuinţă, unde soţul său, Leonard, şi chiar servitorii îi urmăreau constant acţiunile, aceasta încearcă să fugă la un moment dat în Londra, simţind un dor nebun de agitaţia oraşului.

De cealaltă parte, Clarissa (personajul principal din romanul Virginiei Wolf) este prezentată în film ca pregătind o petrecere pentru prietenul ei, Richard. Deşi acesta este sărbătorit pentru recunoaşterea sa pe plan profesional, în calitate de poet, nu se poate bucura cum se cuvine de succes, deoarece suferă de SIDA.

Iniţial, Laura Brown este prezentată ca fiind o femeie măritată, care are un băieţel pe nume Richie şi este în aşteptarea celui de-al doilea copil. Nefericită cu viaţa sa de familie, tânăra Laura ȋl lasă pe Richie în grija altcuiva şi pleacă la un hotel, unde intenţionează să îşi pună capăt zilelor, dar se răzgândeşte şi, într-un final, pur şi simplu, decide să îşi lase ȋn urmă soţul şi copiii.

Ulterior, spre sfârşitul filmului, Laura, acum bătrână, află o veste, care, în mod normal, ar şoca şi ar lăsa răni adânci în sufletul oricărei mame: fiul său, Richie sau, mai bine zis, Richard (căci copilul ei era chiar prietenul şi fostul iubit al Clarissei) s-a sinucis, aruncându-se pe geam, în urma unui lung şir de traume (la care a contribuit şi mama sa), depresii şi suferinţe cauzate de boală.

Laura nu pare însă să aibă vreo remuşcare că şi-a abandonat familia după naşterea celui de-al doilea copil, o fetiţă… un lucru cel puţin ciudat, având în vedere că atât soţul, cât şi ambii săi copii erau acum morţi.

Filmul, deşi este o dramă în toată puterea cuvântului, aduce numeroase elemente care intrigă, întrucât sunt prezentate numeroase sinucideri şi legături sexuale între persoane de acelaşi sex, uneori chiar incestuoase.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.