Film – The Host

Film – The Host

Film – The Host

de Andreea Samoilă – redactor
foto: www.wikipedia.com

„Este pace pe Pământ. Lumea noastră nu a fost niciodată mai perfectă“ – intonează naratorul la începutul filmului „Gazda“ și, cum fiecare amator de cărți și pelicule SF, această afirmație este urmată de un mare „dar“. În cazul adaptării făcute de Andrew Niccol după cartea lui Stephenie Meyer, problema este reprezentată de faptul că oamenii sunt controlați de o rasă de ființe supranaturale numite „suflete“. Acestea intră în corpul persoanelor și încep să controleze trupurile, folosite ca o gazdă. Astfel, a rezultat o planetă populată de ființe nonviolente, care au ochii de un albastru strălucitor și poartă haine deschise la culoare.

Eroina este Melanie Stryder (Saoirse Ronan), o tânără femeie în trupul căreia a intrat un suflet numit Căutătoarea, mai târziu numită Wanda. Însă, Melanie este o persoană foarte puternică și nu se lasă controlată de Wanda, vocea ei tulburând sufletul și făcând-o pe Căutătoare să realizeze lucruri împotriva dorinței ei. Cele două ajung la un armistițiu, dar lucurile se dau peste cap când ajung să se întâlnească cu un grup de oameni, condus de unchiul lui Melanie, Jeb (William Hurt). De asemenea, acolo este iubitul lui Melanie, Jared (Max Irons), dar și Ian (Jake Abel), un alt tânăr ce se îndrăgostește de Wanda. Astfel, Wanda este nevoită să aleagă între Jared, persoana la care ținea Melanie, și Ian, băiatul pe care ea îl plăcea.

Dialogul interior dintre Wanda și Melanie, care are replici de genul: „Te urăsc! Dacă te-aș fi putut răni!“, nu încetează să fie prostesc. A fost, probabil, o provocare pentru Andrew Niccol să introducă în film conversațiile dintre cele două. Dacă pelicula ar fi fost realizată de cineva mai prudent, atunci dialogul dintre Melanie și Wanda ar fi fost cât mai scurt, fiind folosit numai când era nevoie, însă în „Gazda“ acele scene sunt evidențiate, iar acest lucru scoate la iveală trăsăturile personajelor. De asemenea, ele sunt interesante, amuzându-te și făcându-te să râzi.

Pe lângă acele scene, sunt părți din „Gazda“ care ajung la spectator și îl emoționează. Poate că e din cauza coloanei sonore minunate realizate de Antonio Pinto sau din cauza acelor scene close-up, care îi lasă pe actori să-și exploreze personajele. Un rol crucial l-a avut actrița care a interpretat-o pe Melanie, care a avut o scenă foarte emoționantă la final.

„Gazda“ este, de fapt, o poveste despre supraviețuire și eroina centrală nu își dorește doar ceva pentru care să trăiască, ci și un lucru pentru care ar putea să moară. Directorul Niccol a realizat „Gattaca“, unul dintre cele mai bune filme SF făcute vreodată, și a știut foarte bine să realizeze această peliculă, evidențiind foarte bine lumea în care trăiesc sufletele.

Filmul „Gazda“, precum personajul feminin principal, este, pe de o parte, clasic și, pe de altă parte, o meditație melancolică asupra caracterului uman divizat. Așadar, toate acestea fac „The Host“ un film ce nu trebuie ratat!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *