Expozitie de pictura Gustav Klimt si Kunstlerkompanie

Expozitie de pictura Gustav Klimt si Kunstlerkompanie

de Casandra Săpoiu – seminarist

Toamna anului 2012 debutează la Castelul Peleş cu expoziţia de pictură a celebrului pictor austriac Gustav Klimt şi a celor doi pictori Ernst Klimt şi Franz Matsch din atelierul Kunstler-Compagne din Imperiul Austro-Ungar.

Expoţiţia găzduieşte o serie de lucrări realizate în perioada 1883-1886 de cei trei pictori la comanda Regelui Carol I. Regele comandase aceste lucrări care ilustrează trei programe tematice, cu scopul decorării reşedinţei de vară de la Sinaia.

Realizarea unor opere de artă în colaborare, în cadrul atelierului ridică cel puţin o întrebare: care a fost rolul fiecăruia dintre fraţii Klimt? Ernst pare a fi jucat un rol subordonat, cel puţin pentru început, în relaţia cu colegii săi, din cauza vârstei. Astfel, el realiza ancadramentele de compoziţii şi fundalurile. Gustav Klimt şi Franz Matsch elaborau fiecare câte un proiect privitor la lucrarea ce le era comandată. Mapele de schiţe pictate şi acuarelele erau supuse analizei şi opţiunii comanditarului, care alegea fie o soluţie individuală, fie una intermediară, ce combina ambele proiecte. Este de presupus că aşa s-a întâmplat şi în cazul comenzilor făcute de suveranul român.

Lucrările aflate în expoziţie se pot grupa în categorii distincte: Galeria de strămoşi ai Castelului Peleş, strămoşii regelui, din casa de Hohenzollern, copii după operele marilor maeştri şi opere originale aflate în Sala de teatru şi pe plafonul Sălii de onoare.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 15 septembrie 2012 – 15 decembrie 2012, în sălile de expoziţie ale castelului, taxa de intrare fiind de 6 lei.

Mai multe detalii pe: https://peles.ro/gustav-klimt-si-kunstlerkompanie/

Leave a Comment