Cum a fost la Festivalul de Teatru „Jos Palaria“


Festivalul National de teatru Jos Palaria

de Ana-Maria Iwada – seminarist
foto: Ovidiu Udrescu – fotoreporter

Pe data de 7 mai a început Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria“, ediţia a XIII-a, ce a fost găzduit de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“. În cele trei zile de festival au participat 25 de trupe de tineri artişti veniţi din toate colţurile ţării (Botoşani, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Ploieşti, Oradea, Târgu-Jiu şi Timişoara).

Iniţiat şi coordonat de directorul Teatrului Naţional de Comedie, George Mihăiţă, festivalul a adus laolaltă adaptări reuşite ale unor texte clasice, dar şi moderne. Aşadar, am avut parte de câte un pic din toate şi acest lucru a fost pe placul publicului, care nu a părăsit sala până la terminarea pieselor. Am avut parte de adaptări reuşite ale unor texte de William Shakespeare, Carlo Goldoni, Mihail Sebastian, Vasile Alecsandri, Marin Sorescu şi Matei Vişniec sau Cehov, spre marele nostru deliciu. Dintre cele mai reuşite piese puse în scenă, menţionăm pe cea a şincaiştilor din trupa de teatru „Catharsis“, care au avut o interpretare deosebit de energică şi savuroasă în „Comedia Erorilor“ şi care au obţinut premiul pentru „Cel mai bun spectacol de autor străin“. Premiul FestCo pentru „Cel mai bun spectacol“ a mers la trupa „The Hooleelogans“ a Colegiului „C.D. Loga“, din Timişoara, pentru spectacolul „Nu vrem să fim fericiţi & dreptul la ipocrizie“, după Teodor Mazilu.


Festivalul National de teatru Jos Palaria

Dar, de departe, preferaţii acestei ediţii au fost cei de la „Atelierul de Teatru“ din Botoşani. Aceştia au stârnit râsul şi admiraţia publicului în „Jocul de-a vacanţa“ după Mihail Sebastian, reuşind să ridice sala în picioare. Şi premiul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar“ a fost acordat lui Octavian Costin, talentatul membru al „Atelierului de Teatru“, ce nu ratează niciun premiu la festivalurile la care participă. Un alt spectacol reuşit a fost „Steaua fără nume“, al celor din Cluj, care nu s-au limitat la jucatul pe scenă şi au depăşit frontierele, jucând chiar alături de spectatori, în toată sala. Iar acest lucru a reuşit să te facă să uiţi pentru o clipă unde te afli şi să te laşi purtat de melancolie şi o plăcută stare de reverie.

Tuturor celor care au participat (fie ei premianţi sau nu) le urăm succes în continuare şi pentru munca şi dăruirea lor, ne înclinăm cu respect şi le spunem: „Jos Pălăria“!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *