Cum a fost la Festivalul de Arte pentru liceeni „Florian Pittis“


Festivalul "Florian Pittis" 2010

de Vladimir Pogonariu – seminarist
foto: Ovidiu Udrescu – seminarist foto

Între 3 şi 5 mai 2010, toţi iubitorii de muzică folk, dar şi de teatru, s-au adunat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra“, Sala Izvor, în cadrul Festivalului de Arte pentru liceeni „Florian Pittiş“, ajuns la a III-a ediţie şi organizat de elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“, trupa de Teatru „AS“, în colaborare cu Teatrul „Bulandra“.

În prima seară a evenimentului („Seara de muzică“ după cum au numit-o organizatorii), douăsprezece liceeni au debutat pe scena teatrului Bulandra, fiecare interpretând două piese: una la alegere, iar cealaltă din repertoriul Florian Pittiş. Oana şi Matei, elevi la C.N. „Gheorghe Lazăr“, au deschis această primă seară cu un recital de excepţie, în afara concursului însă. Au urmat, timizi, ceilalţi douăsprezece participanţi, unii reuşind chiar să ridice publicul în picioare. În cazul unor trupe, emoţiile şi-au făcut simţită prezenţa: voce tremurată, instrumente nealimentate and stuff like that. Dar nimic nu i-a oprit să facă ceea ce le place cel mai mult: SĂ CÂNTE.


Festivalul "Florian Pittis" 2010

A doua seară a festivalului: cinci trupe de teatru au urcat pe scenă, încântând atât tinerii, cât şi adulţii prezenţi, cu piese clasice sau moderne (cazul trupelor „Orpheus“ şi „Atelierul de Teatru“). Asemeni serii precedente, festivalul a fost deschis de către Trupa de teatru a C.N. „Gheorge Lazăr“. Ulterior au urcat/debutat pe scena teatrului patru trupe de liceeni, una mai bună decât cealaltă. Spectatorii au avut ocazia de a urmări „Comedia erorilor“ a lui Shakespeare, „Disturbed“ a lui Brad Boesen, „With a little help from my friends“ după Maria Manolescu şi „Bădăranii“ de Carlo Goldoni.

Dar, de departe, cea mai aşteptată seară a fost seara de 5 mai. Seara în care au fost premiaţi atât muzicienii, cât şi actorii. Seara în care seniorii folkului, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi şi mai tinerii Petre & Kindlein, ne-au răsfăţat cu muzica folk de cea mai bună calitate.


Festivalul "Florian Pittis" 2010

Câştigătorii secţiunii muzică au fost următorii: Mihaela Pavel – Colegiul Naţional „Gh. Şincai“, pentru cea mai bună interpretare; „Poze cu sunet“ – Colegiul „Gr. Moisil“ – Tulcea, pentru cea mai bună compoziţie; „Twins to one“ – C.N. „Gh. Şincai“, câştigător la cea mai bună piesă; Adrian Berbec – Liceul Teoretic „J. Monnet“, pentru cea mai bună interpretare din repertoriul lui Florian Pittiş; Cristina Juncu – Colegiul Naţional „M. Viteazul“, câştigând Marele Trofeu pentru muzică, cu melodia „Mi-am dorit o maşină“.

La secţiunea teatru, premiul pentru cea mai bună interpretare i-a revenit lui Octavian Costin – C.N. „Mihai Eminescu“ din Botoşani; premiul special al juriului a revenit trupei „Orpheus“ – C.N. „Mihai Viteazul“; premiul pentru cel mai bun spectacol, trupei „Catharsis“ (C.N. „Gh. Şincai“), iar premiul cel mare trupei „Atelierul de Teatru“ de la C.N. „Mihai Eminescu“ din Botoşani.


Festivalul "Florian Pittis" 2010

Pe scurt, se poate spune că a fost un festival minunat. Liceenii s-au simţit extraordinar, au uitat de griji, de teze, de tot. Până la urmă, toţi cei care au participat şi au fost prezenţi s-au simţit bine, fapt dovedit şi de sala plină. Felicitări câştigătorilor, organizatorilor şi îţi mulţumim

Florian Pittiş. Nu te vom uita!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.