De ziua lui Cosbuc

ziua george cosbuc

de Cristina Dinescu – redactor
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

În loc să fie o zi obişnuită de şcoală, cu ore de 50 de minute şi pauze de 10 minute, vineri, pe 27 mai, Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ a sărbătorit aniversarea a 20 de ani de statut de colegiu. Cu toate că în mod normal, într-o zi liberă n-ai vedea pe nimeni zăbovind pe holurile liceului, cei din Coşbuc şi-au cam făcut prezenţa la festivitate.

ziua george cosbuc

Începând dis-de-dimineaţă, în sala 16 (alias „Sala de festivităţi“) au fost chemaţi elevii care au participat la faza naţională a vreunei olimpiade, pentru a primi câte o diplomă şi-o cărticică. Dar până să se ajungă la premiere, au avut loc alte mici evenimente, precum faptul că doamna directoare Sorina Coţovanu a invitat foşti elevi şi profesori ai colegiului pentru a fi supuşi, de către doi prezentatori, la câteva întrebări. Foştii profesori au fost întrebaţi care a fost cel mai memorabil moment petrecut în Coşbuc, iar pentru a salva situaţia neinspirată, doamna Minna Graber, o profesoară din Marea Britanie, a povestit cum a dansat hora în „straie româneşti“, exact cu un an în urmă. O altă provocare pentru memoria „profilor“ a fost de a-şi aduce aminte care a fost cea mai neconvenţională scuză pe care au primit-o pentru lipsa temei. O doamnă profesoară a stârnit râsul în sală când a povestit cum o elevă de a ei a venit foarte afectată la dânsa şi i-a spus că nu a putut să-şi facă tema la engleză pentru că i-a luat trei ore să-şi facă unghiile, urmând explicaţiile şi detaliile. După aceea, foştii elevi au fost puşi faţă-n faţă cu actualii elevi pentru a-şi compara metodele de „relaxare“ din timpul orelor. Concluzia? Ei nu chiuleau atât de mult! Fără să lase pic de timp de „respiro“, a fost organizat şi un mic quiz privind detaliile C.N.B.C.G.

ziua george cosbuc

Pe lângă toate astea, ce a impresionat cel mai mult au fost două prezentări, una despre Coşbuc de-a lungul anilor (unde am văzut profi actuali când erau pe la începutul carierei) şi alta unde au fost arătate poze din copilărie ale foştilor elevi – actuali profesori, iar sala a trebuit să ghicească.

ziua george cosbuc

Mai încolo, în timp ce în sala 16 elevii de gimnaziu îşi arătau talentele, într-o mică sală 9, o populaţie de vreo 15 oameni s-a strâns pentru a asista la o demonstraţie de „Debate & Public Speaking“. Discursurile în engleză despre „Dream & Fantasy“ şi dezbaterea „înflăcărată“ despre Facebook au adus amuzament, dar au şi demonstrat cât de greu este să-ţi susţii punctul de vedere cum trebuie.

ziua george cosbuc

Între timp, C.N.B.C.G. a zbârnâit datorită activităţilor din întregul liceu: la bibliotecă a fost un interviu cu scriitoarea Maria Postu, în laboratorul de chimie au curs referatele privind protejarea mediului, la info s-au prezentat proiecte, în sala 8 a fost un concurs despre evenimente şi personalităţi din lumea antică, în sala 7 au fost impresii de călătorii, un concurs de cultură generală în sala 21, un meci de baschet aniversar în sala de sport şi „Primăvara şcolilor“ prin curtea liceului.

ziua george cosbuc

Întorcându-ne în sala 16, dăm de o masă de oameni nerăbdători să înceapă programul celor de liceu. Fie c-au fost doar scenete („Romeo şi Julieta“ – 9 U1 şi „The Bridge of Death“ – 11 U3) sau o întreagă piesă („O noapte furtunoasă“ – 10 R1), actoria a prins bine, nu neapărat talentul. De asemenea, a fost şi o prezentare a proiectului Comenius, unde şi-au împărtăşit experienţa de peste hotare câţiva elevi. Am avut parte de rock japonez, de o trupă a liceului (fără nume pentru moment), de un recital la pian şi de alte momente artistice ce au implicat folosirea glăsciorului. S-au cântat melodii de la „If I ain`t got you“ şi „Zombie“ până la „La vie en rose“.
După ce talentele au fost arătate poporului din Coşbuc, elevii s-au răspândit rapid, lăsând în urmă liceul, mai bătrân cu un an, dar mai plin de viaţă.

ziua george cosbuc

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *