De la Festivalul de arte Florian Pittis 2012 – Ziua I

Festivalul de arte Florian Pittiş - Ziua I

 Festivalul de arte Florian Pittiş - Ziua I

de Ana-Maria Căciulă – colaborator
foto: Raluca Anculete – colaborator foto

Ajuns la a V-a ediţie, festivalul dedicat unuia dintre cei mai mari artişti români, Florian Pittiş, a fost organizat şi anul acesta la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. Evenimentul a avut loc în decurs de trei zile, dintre care prima a fost luni, 7 mai, secţiunea de muzică.

Festivalul a fost oficial deschis cu un moment numit „Tribute Florian Pittiş“, susţinut de elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“, moment realizat de Ana Creţu. Imaginaţi-vă 20 de oameni acoperindu-şi feţele cu smiley faces, mergând de colo-colo. Aaa! Şi să nu uităm de John Lennon – „Imagine“ ca muzică de fundal, piesă care se pare că i-a fost foarte dragă artistului. După ce s-a instalat o stare melancolică, tot elevii din C.N.G.L. au cântat una din piesele cunoscute ale lui Florian Pittiş – „Sfârşitul nu-i aici“. A urmat o altă melodie care a înveselit mulţimea, şi anume „Toţi suntem puţin luaţi“, interpretare ce a necesitat apariţia unor lăzărişti „puţin luaţi“ pe scenă. Sfârşitul momentului a constat în recitarea elevilor „Sunt tânăr, doamnă!“ şi într-o panglică uriaşă, ce era trasă de copii până în capăt. Ce scria pe ea? „Florian Pittiş a fost şi este un artist în adevăratul sens al cuvântului, un deschizător de drumuri… Un credincios… Un om cu scop. Cine e Pittiş? E Moţu’, un om iubit.“

 Festivalul de arte Florian Pittiş - Ziua I

Chiar înainte de începerea concursului propriu-zis, ne-a fost prezentată o declaraţie mai veche a artistului: „Nu îmi este teamă decât de un singur lucru… Mi-e frică doar de faptul că nu o să reuşesc să fac tot ce mi-este scris să fac în această viaţă.“

Regula de bază a concursului era ca cel care concurează să interpreteze două piese, una la alegere şi una din repertoriul lui Florian Pittiş.

 Festivalul de arte Florian Pittiş - Ziua I

Primul concurent a fost Claudiu Palalae, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret“, Suceava. Acesta a interpretat „Ploaia care va veni“ şi o piesă proprie, „Regăsirea“. Au urmat Cosmina Epure şi Mădălina Preda, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Bucureşti. Ele au cântat aceeaşi piesă de la F. Pittiş şi melodia „Zombie“ de la The Cranberries. Concurenta cu nr. 3, mai exact Cristina Juncu din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Bucureşti, s-a remarcat prin timbrul şi tehnica vocală mai deosebită de restul. A avut şi o melodie specială, pe care a interpretat-o foarte frumos, „Gracey Kelly“ de la Mika. A urmat Trupa Amma din Liceul Teoretic „C.A.Rosetti“, Bucureşti, trupă formată dintr-un băiat şi o fată care au cântat „Vânare de vânt“ şi „Broken Strings“ de la James Morrison. Numărul 5 figurează cu numele Hooleelogans din Timişoara, trupă folk-rock ce a participat şi anul trecut la acest festival. Au interpretat piesele: „Ploaia care va veni“ şi „Are you gonna be my girl?“. Luky Strikes! Şi nu mă refer la ţigări, este vorba de trupa cu nr. 6, din Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“ din Bucureşti. Piesele alese de ei au fost „Zombie“ – The Cranberries şi „Vânare de vânt“. Ultimii, dar nu cei din urmă, au fost Five O’Clock, trupa din Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, care au surprins foarte plăcut mulţimea. Au ales două piese îndrăzneţe, şi anume „Toţi suntem puţin luaţi“ şi Maroon 5 – „This love“.

 Festivalul de arte Florian Pittiş - Ziua I

Aşteptăm nerăbdători să vedem cine câştigă!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Felicitari si multa bafta participantilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *