Filiera Elvetiana – Paul Erdman

Filiera Elvetiana

Filiera Elvetiana

de Thomas Bărbulescu – redactor
foto: www.pravaliacucarti.ro

Romanul „Filiera Elvețiană“, scris de Paul Erdman, împletește ficțiunea cu realitatea într-un mod ingenios și te captiveză imediat ce începi să-l citești.

Acțiunea se desfășoară pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Elveției, mai exact în Basel, un oraș din nord-vest. Aici, mai multe societăți precursoare serviciilor secrete își întreprind activitatea, fiecare încercând să obțină victoria în acest război care abia începea. În acest tumult, doi tineri din societăți diferite se îndrăgostesc.

Nancy Reichman, viceconsul al Americii la Basel și afiliată OSS, societatea secretă a Americii, este personajul principal al romanului. San Francisco Chronicle o descrie ca pe „o Casablanca elvețiană“. Partenerul ei este Peter Burckhardt, locotenent al Secției a 5-a a Statului Major Elvețian, un tânăr din una dintre cele mai bogate familii ale Elveției.

Aceștia însă sunt personaje fictive, care fac legătura între evenimente și personaje reale. Allen Dulles, directorul OSS din Europa și Max Waibel, conducatorul Secției a 5-a a Statului Major Elvețian sunt doar câteva personaje care au existat și au operat pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Datorită neutralității Elveției și a învecinării cu Germania și Franța, în orașul Basel serviciile secrete nu numai că puteau opera cu un grad de libertate mai ridicat, dar informațiile care circulau prin acel oraș erau de mare importanță. De aceea, în Basel operau patru servicii secrete: Schutzstaffel-ul (SS), OSS-ul, Secția a 5-a a Statului Major Elvețian și NKGB-ul.

Din aceste motive pe parcursul romanului putem observa conflicte ce privesc toate cele patru servicii secrete. Însă, cea americană și cea elvețiană au format întotdeauna o alianță si asta grație celor doi tineri.

Mai multe nu voi spune despre acest roman, pentru că aș strica suspansul și misterul care scot romanul din ordinar și îl pun în categoria specialului.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *