A venit vacanta si pentru cei de la YouthBank

A venit vacanta si pentru cei de la YouthBank

A  venit vacanta si pentru cei de la YouthBank

de Sabrina Canea – colaborator
foto: Raluca Anculete – colaborator foto

O cafenea draguță, primitoare și mai ales răcoroasă, numai bună pentru a învinge căldura năucitoare a Bucureștiului, muzică bună, mâncare absolut delicioasă și oameni super, super simpatici și vorbăreți; acestea ar fi ingredientele unei după-amieze de marți petrecute ca la carte. De altfel, cei de la YouthBank nu au uitat de aceste ingrediente „strict secrete“ când au pus țara la cale pentru ceremonia de încheiere a încă unei ediții de proiecte sclipitoare marca YouthBank.

Probabil majoritatea dintre voi ați auzit de YouthBank, dar știți ce este YouthBank cu adevărat? Ei, YouthBank este un program de educație non-formală și antreprenoriat social care încurajează tinerii să se implice activ în comunitatea din care fac ei parte. Acest program este prezent în România din 2006, fiind implementat întâi la Cluj-Napoca printr-un program pilot, ca mai apoi, începând cu 2009, să fie prezent în alte 5 orașe (Alba Iulia, București, Iași, Timișoara, Tîrgu-Mureș). În cadrul YouthBank, practic, se formează o echipă de 15-20 liceeni ce sunt responsabili cu crearea unui fond, prin diferse metode de found raising alese de ei, fond cu care va fi finanțat un proiect cu impact în comunitate.

A  venit vacanta si pentru cei de la YouthBank

După o poate prea călduroasă plimbărică pe Ştirbei Vodă, iată că am ajuns la locul faptei, The Institute – The Cafe, cafenea ce adăpostea nu numai liceeni nerăbdători, ci și zeci de zâmbete, așa că ne-am alăturat și noi la un pahar de vorbă. Ceremonia propriu-zisă a început cu discurs simpatic din partea lui Bogdan Istrate, dar și a reprezentanților veniți special, de la Fundația Comunitară București și BCR, prin care ne-au spus ce le-a adus această ediție de YouthBank. Astfel am aflat că YouthBank a încheiat 27 parteneriate și a finanțat 7 proiecte din foarte, foarte multe înscrise.

Aceste proiecte au fost următoarele: „Laborator în aer liber“, proiect susținut de saviști, ce și-a propus să creeze un mod neconvențional de studiu în aer liber, „Summer ECO Fest“, realizat de elevii din Coșbuc, unde am văzut ce drăguțe sunt accesoriile, obiectele vestimentare, dar și multe altele, făcute toate din materiale reciclabile, „Bruch pe Mătăsari“, realizat tot de elevii din Coșbuc, unde am mâncat probil cele mai bune și interesante cheștiuțe, îmbinate, desigur, cu evenimente culturale, „Luceafărul Eminescian“, organizat de liceul „D. Paciurea“, proiect ce consta într-un vernisaj cu vânzare, sumele strânse fiind folosite pentru procurarea instrumentelor de desenat elevilor din Paciurea, „Cerul unei nopți de vară“, adus la viață de oamenii din Vianu, unde am văzut cât de superbe sunt constelațiile, „Sertissage – Școală de pantonomie“, susținut de liceenii din „Aurel Vlaicu“, ce a constat în organizarea unui turneu de teatru și recutarea doritorilor, și nu în ultimul rând, „Be the change!“, proiect ce s-a născut tot din ideile celor de la „Aurel Vlaicu“, proiect ce promova zâmbetul (doi liceeni s-au costumat în urși și au mers prin oraș împărțind flori, dulciuri și îmbrățișări, în schimbul a cât mai multor zâmbete). Ei, bine, în acea după-amiază, unul din aceste 7 proiecte avea să câștige trofeul YouthBank pentru cel mai bun proiect dintre toate.

A  venit vacanta si pentru cei de la YouthBank

După câteva clipe de suspans, am ajuns la momentul aflării câștigătorului, și anume „Summer ECO Fest“ al Coșbuc-arilor, ce au primit trofeul cu inima deschisă, trofeu ce are să stea în liceul lor, CNBGC, multă vreme de acum încolo. Merită aplauze pentru reușita lor cu acest proiect.

În continuare, am întâlnit cei trei crai de la răsărit, A.K.A. monitorii YouthBank, Bianca, Paul și Adma ce ne-au povestit despre munca pe care au depus-o ei anul acesta pentru YouthBank; au organizat un maraton de film, au vândut felicitări de Crăciun, au organizat Concertul Florin Chilian – Mihai Mărgineanu – Magnum Opus, au monitorizat toate proiectele și să nu uităm de toata mâncarea bună de care au avut parte.

A  venit vacanta si pentru cei de la YouthBank

În final, să mai felicităm încă o dată echipa YouthBank pentru toate proiectele stralucite și toată dăruirea de care au dat dovadă. La cât mai multe ediții ca acestea, oameni!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *