Calatorie in cosmos – cine mai doreste, cine mai pofteste?

Calatorie in cosmos - cine mai doreste, cine mai pofteste?

Calatorie in cosmos -  cine mai doreste, cine mai pofteste?

de Laura Ştefan – seminarist
foto: Andrei Lumpan – colaborator foto

„Dincolo de atmosfera terestră se întinde o lume diferită și plină de mister. Nimic material nu poate întrece frumusețea Cosmosului.“ – cuvintele oricărui astronaut.

Casca Apollo prezintă un vizor cu foiță de aur pentru protecția astronauților contra razelor solare foarte puternice – au fost pierduți cel puțin 17 astronauți din cauza decolărilor și aterizărilor nereușite – sau faptul că a existat o mare rivalitate între Coca-Cola și Pepsi pentru a se hotarî cine va produce prima băutură carbogazoasă care urma să fie trimisă în spațiu: sunt doar o parte din multele subiecte prezentate la expoziția „COSMOS 2012 – Mit şi adevăr“.

Calatorie in cosmos -  cine mai doreste, cine mai pofteste?

Dar să nu uităm, desigur, de doamna Valentina Tereshkova, devenită în anul 1963 prima femeie care a călătorit în spațiu și care a petrecut mai mult timp acolo de cât restul americanilor de până atunci. Iar pentru că suntem români, nu putem uita de domnul Dumitru Dorin Prunariu, primul și singurul cosmonaut roman din prezent.

Începând cu 1 noiembrie și terminând cu ziua de 11 a aceleiași luni am avut parte de o călătorie „extraterestă“ pentru a vedea modul de supraviețuire al astronauților într-un mediu nu extrem de prielnic. Iris Titan Shopping Center a organizat o fascinantă expoziție cu peste 150 obiecte și echipament original din spațiu, utilizat în celebrele programe spațiale rusești, americane și europene provenite dintr-o uimitoare colecție de astfel de obiecte ale domnului Tasillo Römisch.

Calatorie in cosmos -  cine mai doreste, cine mai pofteste?

„COSMOS 2012 – Mit şi adevăr“ reprezintă un program educațional, care are ca scop prezentarea istoriei celor mai importante programe spațiale. Grupuri de elevi însoțiți de profesori, bunici alături de nepoți ori simpli curioși au venit în număr cât mai mare în toate zilele expoziției pentru a admira și descoperi noi informații despre aceste încântătoare mistere ale lumii.

Iar pentru cei care nu au apucat să trecă pe acolo, vă putem spune că astonauții nu sunt mai prejos și au, desigur, și ei suc de portocale încă din 1968, prima călătorie fiind făcută în Apollo 8.

Calatorie in cosmos -  cine mai doreste, cine mai pofteste?

De la costumul de astronaut de pe Mercury până la mănușa spațială Orland și la aparate speciale de bărbierit în spaţiu, toate acestea au putut fi găsite doar la expoziția „COSMOS 2012 – Mit şi adevăr“.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *