Urmează staţia „Piaţa Iancului“ cu peronul pe partea stângă! Este o nouă zi de şcoală, o nouă zi din viaţa oricărui licean, menită să aducă un strop de speranţă şi, bineînţeles, note mari. Unde vom merge astăzi? Vom vizita Colegiul Naţional Iulia Hașdeu, mai pe scurt, Liceul meu!
C.N. Iulia Hașdeu se situează la intersecţia dintre bulevardul Ferdinand I şi Şoseaua Mihai Bravu. Un punct forte este faptul că se află în proximitatea multor mijloace de transport în comun, deci elevii nu au de ce să se plângă că nu ajung la timp la ore.
Înainte de toate, consider că este cazul să cunoaştem personalitatea după care s-a numit liceul. „Voi reuşi prin mine însămi!“, asta ne învaţă Iulia Hașdeu, tânăra dispărută la vârsta de doar 19 ani, dar care a rămas şi va rămâne de-a lungul timpului vie în amintirea tuturor drept o fiinţă excepţională! Iulia, născută la 2 noiembrie 1869, şi-a etalat precoce capacităţile intelectuale. La 2 ani şi jumătate ştia să citească, la 4 ani scria, la 5 ani compunea primele poezii, la 8 ani îşi dădea examenele pentru cursul primar şi nu în ultimul rând, la 11 ani a absolvit cele patru clase gimnaziale, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din Bucureşti (clasele de pian şi canto), pe care le-a terminat cu Premiul I! Suntem mândri că numele acestei fete extraordinare este purtat în continuare pe culmile reuşitelor şi performanţelor şcoalare aduse de elevii din acest liceu.
Aşa a început totul: „Astăzi, 20 iulie, anul mântuirii 1926 […] pus-am piatra de temelie a Liceului Comunal de fete Obor. Început-am ridicarea acestui aşezământ din dorinţa de a fi altar de cultură şi viaţă naţională pentru această parte a cetăţii Bucureştilor, păstrătoare a celor mai vechi tradiţii eroice şi religioase“. Anul 1929 este unul cu o importantă rezonanţă în istoria liceului, fiind anul în care se face mutarea în noul local, care purta numele de „Liceul Comunal de Fete Iulia Hasdeu“, nume pe care îl va păstra încă două decenii.
În toamna anului 1956, liceul devine mixt. A urmat apoi perioda în care accentul s-a pus pe învăţământul tehnic şi a crescut foarte mult numărul de clase la seral. Astfel, liceul a căpătat numele de „Liceul de filologie-istorie nr.1“. În anul 1990, denumirea liceului s-a schimbat în Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“, denumire pe care a păstrat-o până în anul 2000. Ca recunoştere a calităţii procesului de învăţământ desfăşurat în liceu şi a realizărilor, începand din anul şcolar 2000-2001, acesta a fost numit prin Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale „Colegiul Naţional Iulia Hașdeu“.
După o asemenea istorie trepidantă marcată de multe schimbări, în sfârşit am ajuns şi la semnificaţia actuală a acestui liceu! În prezent, liceul este împărţiţ în două sfere, prima reprezentând profilul uman, iar cea de-a doua, profilul real. Trebuie menţionată şi existenţa claselor de bilingv engleză, respectiv bilingv spaniolă, în cadrul cărora se lucrează intens, iar rezultatele nu întârzie să apară. Performanţele şcolare de la olimpiade şi tenacitatea trupei noastre de teatru în limba spaniolă ne clasează în topul liceelor care au ceva de spus!
Astfel, liceul acesta a fost ales să participe la multe proiecte extraşcolare, cel mai interesant şi apreciat la unison de către elevi fiind P.E.E.P (Pen European Education Project), în cadrul căruia se urmăreşte dezvoltarea capacităţilor de socializare cu elevi din diferite ţări. Acest proiect abordează anual trei teme principale şi anume istoria, cultura şi ştiinţa, fiecare dintre acestea urmând să fie găzduite de către un liceu participant. Hașdeu a avut prilejul să culeagă laurii în urma găzduirii acestui eveniment în anul 2011.
Un alt motiv care stârneşte admiraţia este corul liceului aflat sub îndrumarea doamnei profesoare Ileana Manole. Acesta a participat la multe concursuri naţionale şi europene de unde s-a întors mereu cu premiile 1!
Nici sportul nu este ocolit de elevii din Hașdeu, aceştia muncind din greu pentru a accede spre locurile fruntaşe din cadrul competiţiilor interliceale, mai ales cele de volei şi baschet!
Cum decurge oare o zi obişnuită în Hașdeu?
Liceul funcţionează de obicei în două ture, cea de dimineaţă – care începe la ora 7.30 pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a şi cea de după amiază – care îi primeşte pe boboci şi pe elevii dintr-a X-a de la 13.30. În momentul de faţă, liceul se află supus renovării, deci şi programul a avut de suferit mici tranformări temporare, punând în evidenţă existenţa a trei ture cu ore scurtate la 40 de minute şi pauze de 5 minute.
Atmosfera prin liceu este una relaxată şi poţi să îţi legi uşor prietenii! Elevii sunt foarte deschişi şi gata de distracţie, mai ales că în pauze răsună muzică de la staţiile de radio şi nici nu realizezi cât de repede se pot scurge momentele tale de „libertate“.
În ceea ce priveşte colectivul profesoral, vă asigur că veţi întâlni de la profesori de gaşcă, permisivi, până la profesori exigenţi şi serioşi. Totuşi, un lucru este cert! Nu este nevoie să ştii latină pentru a merge cu doamna Ariton în excursii! Într-adevăr, dumneaei organizează nişte tabere şi schimburi de experienţă foarte frumoase şi simţi că nu ai gustat suficient din viaţa de licean dacă nu ai mers măcar o dată cu colegii într-una din ele.
Cam acesta ar fi, pe scurt, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu“, un liceu cu tradiţie, un liceu care te va învăţa pe durata celor patru ani să te apreciezi la adevărata ta valoare şi te va ambiţiona să faci cele mai bune alegeri în viaţă!
Bravo, minunat articol, edificator si elocvent. Iti multumeste mult pentru informatiile utile o mamica de proaspat boboc de clasa a noua.