Liceul “George Calinescu”



de Cosmin Ciortan – colaborator
foto: Oana Ştefănescu – fotoreporter

Liceul „George Călinescu“, poartă numele marelui critic şi istoric literar, eseist şi estetician, prozator şi poet, dramaturg şi publicist. George Călinescu (1899-1965) a publicat diverse opere, de la studii de estetică sau literatură universală şi critică literară, la romane şi piese de teatru. Dintre operele publicate merită amintite „Enigma Otiliei“, „Opera lui Mihai Eminescu“, „Istoria Literaturii române, „Compendiu“ şi „Cartea nunţii“. Dar cam atât despre omul George Călinescu.


Liceul George Calinescu

Clădirea
Privită din exterior, clădirea liceului pare destul de veche. Este şi normal, deoarece LGC are o vechime ca instituţie de învăţământ încă din anul 1955. Odată ajuns în interior, situaţia se schimbă. Ultimele renovări, care au avut loc în primăvara anului trecut (realizate în urma unui incendiu care a afectat jumătate din clădire) au dat un iz modern interiorului liceului. Clădirea este amplasată aproape de Piaţa Romană, vis-à-vis de Ambasada Franţei. Aşa se poate explica şi buna pază de care dispune liceul :-).
În interiorul celor patru corpuri, care dau forma clădirii, liceul dispune de laboratoare de informatică, biologie, AEL, fizică-chimie, engleză-franceză, respectiv cabinete şcolare de limba română, limbi străine, discipline socio-umane şi de consiliere psiho-pedagogică. De asemenea, liceul dispune şi de o bibliotecă cu peste 15.000 de volume!




Liceenii şi profii
Dar destul despre clădire, să mai vorbim şi despre liceenii din „Călinescu“! Este bine de ştiut că mai mulţi elevi ai liceului au obţinut performanţe notabile la diferite concursuri sau olimpiade, la materii precum limba şi literatura română, limba franceză, biologie, istorie, fizică, limba engleză, matematică ş.a.m.d.
Nici cu profesorii nu ne este ruşine. Aceştia au publicat mai multe materiale didactice, printre care amintim „Teorii ale dreptăţii şi ale îndreptăţirii“, „Limbaj grafic“ şi „Didactica educaţiei tehnologice“.

Balconul
V-am povestit despre clădirea liceului, v-am povestit despre elevi, despre profesori… Despre ce aş mai putea povesti? Evident, despre balcon! Ce este balconul? Să zicem doar că este una din principalele atracţii ale elevilor. Cei mai mulţi dintre ei aleg să-şi petreacă pauza, fie aici, fie răsfiraţi prin faţa liceului. Balconul liceului este amplasat, strategic, deasupra terenului de sport, iar dacă vrei să stai la o „şuetă“ în timpul pauzei, acesta este locul ideal.

Dar să mai vorbim şi despre activităţile din interiorul liceului. Avem echipă de fotbal, avem cursuri de teatru… dar ar mai fi nevoie de câte ceva. Echipă de baschet n-avem şi parcă n-ar strica nici una de volei.
„Balul Bobocilor“, de asemenea, este un eveniment ce are loc în fiecare an, undeva pe la începutul lunii octombrie. Şi în 2010, evenimentul a avut loc în club Calise, păstrând tradiţia ultimilor ani.

Pe scurt, acesta este „Călinescu“. Un liceu care, încet, creşte de la an la an, care nu are nevoie de o prezentare spectaculoasă pentru a se face remarcat. Un liceu simplu, dar complex în acelaşi timp. Liceul „George Călinescu“!


Liceul George Calinescu

Recommended Articles

8 Comments

  1. nsh ce sa zic…vreau sa dau la calinescu dar am o intrebare…exista sectia engleza-italiana?

  2. adica profilul engleza italiana cum exista si engleza franceza ..intelegi?

  3. Eu sunt pe aici de un an jumate si n`am vazut pe nimeni vorbind macar de cursuri de italiana, asa ca…

  4. Cu ce medie se intra in Calinescu? (Anul scolar 2012-2013) ma refer la toate profilurile, daca stie cineva sa-mi zica mediile?

  5. Salut.Cam cu un 8 si ceva ti-ai asigura sansele.

  6. Multumesc. Am vazut ca anul asta se intra cu 8,09 la filo.

  7. si cum e in acest liceu…? ca as vrea sa`l pun printre primele locuri 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *