Interviu cu Adrian Murgoci – Chemistry is the power

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

de Sara El Habashi – redactor
foto: Robert Stoica – colaborator foto

Adrian Murgoci este unul dintre olimpicii internaţionali medaliați cu argint la olimpiada de chimie de la Moscova. A terminat anul acesta Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ şi a ales medicina ca facultate. Haideţi, să aflăm mai multe despre unul dintre oamenii cu care ne putem mândri.

TP: Când şi cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru chimie?
Adrian Murgoci:
În clasa a VII-a am participat la concursul naţional de chimie „Raluca Ripan“ şi m-am calificat la etapa naţională, iar de atunci am început să mă pregătesc foarte intens alături de profesoara mea din gimnaziu şi am descoperit treptat că această ştiinţă poate explica foarte bine toate fenomenele din viaţa de zi cu zi. La început totul a pornit din ambiţie, din dorinţa de a avea rezultate cât mai bune într-un domeniu, dar treptat, pe măsură ce am învăţat mai mult, am descoperit adevarata frumuseţe a chimiei, care constă în capacitatea de a explica fenomenele din lumea înconjurătoare. Am studiat foarte mult şi rezultatele nu au întărziat să apară

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

TP: Ai spus mai înainte „chimia poate explica toate fenomenele din viaţa de zi cu zi“. Poţi detalia la ce te referi, deoarece chimia e mai mult legată de interior?
A.M.:
Da, chimia explică fenomenele care alcătuiesc viaţa şi cunoscând anumite lucruri despre chimie îţi poţi explica de ce se folosesc anumite materiale sau de ce nu trebuie să amesteci anumite medicamente, toate acestea sunt explicate de chimie.

TP: Din copilărie ai dorit să mergi pe partea aceasta mai realistă, chimie, medicină?
A.M.:
Da, oarecum. Medicina a fost opţiunea mea din copilărie, chimia nu am putut să o descopăr până în clasa a VII-a, poate doar la nivelul la care amestecam diverse lucruri în joacă.

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

TP: profesoara de la clasă te-a făcut să îţi placă şi mai mult această materie?
A.M:
Da, m-a ajutat într-o foarte mare măsură, întrucât m-a susţinut la fiecare pas în drumul meu spre olimpiadă, mi-a dat o groază de cărţi şi multe în limba franceză, pentru că îmi place foarte mult această limbă, iar acele cărţi m-au ajutat foarte mult, a încercat să mă ajute cu tot ce a putut. Însă munca individuală a contat cel mai mult.

TP: Te-ai pregătit singur sau ai făcut şi meditaţii la chimie?
A.M.:
M-am pregătit singur în tot timpul liceului. În clasa a XII-a, după ce m-am calificat în lotul lărgit pentru olimpiada internaţională, s-a organizat o pregătire centralizată la Bucureşti alături de toţi olimpicii din ţară calificaţi în acel lot şi am fost pregătiţi de cei mai buni profesori universitari de la Politehnică şi Universitatea Bucureşti.

TP: Cam câte ore aloci chimiei pe zi?
A.M.:
În timpul şcolii alocam 2-3 ore pe zi chimiei, iar weekend-ul complet, deşi am avut BAC-ul anul acesta, în weekend tot numai chimie făceam, însă am facut totul din plăcere, iar rezultatele au venit de la sine.

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

TP: Ai ales medicina, de ce nu ai vrut să continui doar pe chimie?
A.M.:
Asta este o întrebare destul de dificilă. Mi-ar fi plăcut să continui pe chimie şi încă sper că viitoarea mea carieră se va lega foarte mult de chimie, mi-aş dori ca după ce termin medicina să mă implic în cercetare, nu să profesez neapărat ca doctor. Mă interesează foarte mult biochimia pe care am descoperit-o recent, în timpul pregătirilor pentru olimpiada internaţională şi mă gândesc să lucrez în domeniul geneticii moleculare. Oricum în cazul în care simt că medicina nu mi se potriveşte, niciodată nu e prea tărziu să mă întorc la vechea mea pasiune şi să o iau de la început.

TP: Te-ai gândit să pleci în afară la studii sau să rămâi în ţară? De ce?
A.M.:
Recunosc că m-am gândit, mai ales după olimpiada internaţională, să plec în afară, întrucât condiţiile de studiu sunt mult mai bune acolo atât la nivelul modului de predare, cât şi al materialelor puse la dispoziţie a studenţilor, laboratoarelor, iar în străinătate cercetarea este încurajată mult mai mult decât ca la noi în ţară. Mă gândeam ca după facultate să plec în Anglia sau în SUA.

TP: Fiind olimpic internaţional, medaliat cu argint, statul te ajută în vreun fel, îţi oferă vreo oportunitate sau ceva?
A.M.:
Statul ne ofera burse care sunt raportate la salariul minim pe economie, în funcţie de rezultatul avut la olimpiada internaţională şi ne mai premiază cu o altă sumă de bani, în rest nu am primit încă nicio veste. Ministerul s-a implicat foarte mult în pregătirea noastră, acele pregătiri organizate durând zilnic 8 ore plus weekend-uri timp de 3 săptămâni.

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

TP: În afară de chimie mai ai şi alte pasiuni/hobby-uri?
A.M.:
Îmi place foarte mult să citesc şi să călătoresc, iar în timpul liber mai studiez limbi străine, engleza şi franceza în mod special. Alte pasiuni…în general mă atrage foarte mult ştiinţa, chiar dacă nu mai am olimpiada acum încă citesc foarte mult şi vreau să descopăr tot ce e nou în domeniu şi să îmi explic şi să înţeleg cât mai bine totul.

TP: Până la urmă ce înseamnă chimia pentru tine, din punctul tău de vedere?
A.M.:
Chimia este cea mai mare pasiune a mea şi un lucru care mă ajută să îmi explic cel mai bine fenomenele din lumea înconjurătoare şi e unul dintre lucrurile la care nu vreau să renunţ niciodată, adică orice aş face în domeniul în care voi lucra trebuie să fie neapărat legat de chimie, nu îmi pot imagina viaţa altfel.

Interviu cu Adrian Murgoci - Chemistry is the power

TP: Ai vreun idol sau model în viaţă?
A.M:
Sincer, nu. Am avut mai multe repere de-a lungul timpului, oameni de vârsta mea, alţi olimpici, de exemplu Alexandru Paraschiv care a particiat anul trecut la olimpiada internaţională şi a fost medaliat cu argint, iar acum studiază la Cambridge. În general nu pot spune că am un model anume.

TP: Ce mesaj le poţi transimite cititorilor Teen Press?
A.M.:
Să încerce să descopere şi ei chimia, să încerce să vadă că deşi acest domeniu pare dificil şi de neînţeles te ajută foarte mult să vezi lucrurile altfel, să îşi urmeze pasiunile, să citească în continuare revista Teen Press şi să se bucure de adolescenţă.

Recommended Articles

1 Comment

  1. Fizica poate explica toate fenomenele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *