Impresiile la prima vedere: instinct sau interpretare?

Fotoreportaj - Parc Aventura

Impresiile la prima vedere: instinct sau interpretare?

de Ilinca Papari – redactor
foto: Robert Stoica – colaborator foto

Care este prima întrebare pe care i-ai adresa-o unui străin ca să îl cunoşti mai bine?

M-a măcinat întrebarea asta de fiecare dată când am văzut o persoană care mi se părea interesantă, sau un tip simpatic. Cine ştie, poate e vreun psihopat sau poate că e timid. Oare ascultă „The Kooks“? Poate că ascultă Metallica. Pare înalt, poate că îi place să joace baschet. Se uită într-una la ceas, cred că a întârziat la o întâlnire. Cu prietenii la o bere, sau cu iubita? Ori poate se duce la meditaţii. Aceleaşi gânduri le-am avut şi în momentul în care persoane necunoscute mi-au pus întrebări.

Curioasă să aflu cum reacţionează alţi oameni în situaţia prezentată, am întrebat aleatoriu mai multe persoane care ar fi cea dintâi întrebare pe care i-ar adresa-o unui om, pe care îl întâlnesc pentru prima oară.

Răspunsurile au fost mai variate decât mă aşteptam şi mi-am dat seama că se pot afla multe despre personalitatea unui om, după prima întrebare pe care o pun unei alte persoane.

De exemplu, oamenii care întreabă „Cum te numeşti?“, „La ce liceu/facultate înveţi?“, „Câţi ani ai?“, sunt obiectivi, realişti. Vor să afle întâi informaţiile de bază, pentru a hotărî dacă îşi pot face un prieten, sau dacă pot obţine anumite avantaje dintr-o eventuală prietenie.

Persoanele care întreabă despre hobby-uri, activităţi uzuale, îşi doresc să vadă dacă se regăsesc într-o anumită măsură în interesele persoanei cu care vorbesc. Astfel de întrebări pot fi „Ce muzică asculţi?“, „Ce zodie eşti?“, „Pepsi sau Cola?“, „Ce mâncare îţi place?“.

Apoi, mai sunt indivizii care surprind cu întrebări „psihologice“, pe care nu le auzim prea des. Sunt acele persoane atente la detalii, deseori cu o imaginaţie bogată, greu de desluşit la prima vedere, care sunt comunicative şi sunt interesate să îşi facă prieteni noi. Întrebările pot fi „Ce te face diferit faţă de alţii?“, „Care sunt lucrurile care te bucură?“, „Ce este dragostea?“, „Care sunt cele trei obiecte pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie?“. De reţinut este că există o linie destul de subţire între o persoană care este interesată de astfel de aspecte distinctive şi o persoană cu probleme la mansardă. Dacă începe să povestească despre conspiraţiile extratereştrilor sau despre cum să îţi fabrici o cărămidă acasă, atunci trebuie avută grijă.

În anumite cazuri, conversaţia poate să nu aibă loc „face to face“, iar prima întrebare poate face referire la aspectul fizic, „Cum arăţi?/Ce culoare au ochii tăi?“. Persoana care adresează o astfel de întrebare, este clar interesată mai presus de toate de modul în care arată cel/cea cu care poartă conversaţia, deoarece prima impresie este esenţială, chiar dacă nu este împărtăşită vizual. Unii pot considera că oamenii de acest gen sunt uşor superficiali. Întrebarea poate fi încadrată în prima categorie, cea a informaţiilor de bază.

În concluzie, toate micile detalii, precum îmbrăcămintea, limbajul corpului, ori cuvintele folosite pot lăsa suficient loc de interpretare, dar nu trebuie uitată zicala conform căreia prima impresie e cea mai importantă. Conform lui Freud „instinctul e baza care activează şi direcţionează personalitatea.“

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *