Interviu cu Monica Turcan – Director Executiv
www.creativ.org.ro
R.: Cu ce se ocupă Asociaţia „CREATIV“ mai exact?
Monica Turcan: Atât numele asociaţiei, care este de fapt un acronim, cât şi motto-ul spun foarte multe lucruri despre ce facem noi mai exact. Suntem un Centru de Resurse Educaţie Animaţie Training Iniţiativă şi Voluntariat şi ne dorim să „TransFormăm lumea prin Joc“. Un cuvânt buclucaş este cel de Animaţie, şi spun asta deoarece este foarte amuzant să văd că oamenii, de îndată ce rostim acest cuvânt, se gândesc la desene animate făcute în flash sau în alte programe specifice. Zâmbesc şi le spun că noi nu ne ocupăm cu acel gen de animaţie, ci cu Animaţia socio-educativă şi din nou lumea este confuză. Ce înseamnă animaţia socio-educativă? Înseamnă că folosim ca instrument de bază în educare şi dezvoltare JOCUL şi JOACA. Este important de spus că acest concept de animaţie nu vine singur, el este plasat într-un cadru şi, în cazul asociaţiei noastre, acel cadru se numeşte LUDOTECA, un loc de joacă special amenajat, iar oamenii care fac animaţie se numesc ANIMATORI. Cu alte cuvinte Asociaţia „CREATIV“ se ocupă cu animaţia socio-educativă, formează oameni în sensul acesta şi foloseşte acest instrument în toate activităţile sale.
R.: Care sunt obiectivele acestei asociaţii?
M.T.: Aş putea răspunde formal, şi asta înseamnă că ar urma o înşiruire de cuvinte a căror înţeles îmi va rămâne doar mie cunoscut, sau aş putea alege să dau un răspuns sincer şi simplu. Ne dorim să îi facem pe oameni să se reîndrăgostească de animaţie şi spun asta pentru că mulţi dintre noi am fost îndrăgostiţi de ea când eram mici. Nimic nu era mai frumos decât să te joci! Ne dorim să facem Animaţia socio-educativă cât mai cunoscută şi să arătăm oamenilor cât de utilă şi uşor de pus în practică este. Să organizăm cât mai multe activităţi de animaţie socio-educativă pentru grupe cât mai variate de vârstă, cadre cât mai diferite şi în colaborare cu instituţii, organizaţii şi grupuri independente. Să realizăm cursuri de formare de animatori şi alte activităţi de informare: seminare, workshop-uri, conferinţe, având toate la bază lucrul pe care îl ştim cel mai bine – ANIMAŢIA.
R.: Care sunt valorile pe care echipa CREATIV le promovează?
M.T.: Am să vă spun ce am câştigat eu ca valori în urma celor 5 ani de voluntariat în cadrul Asociaţiei „CREATIV“, înainte ca eu să preiau ştafeta mai departe şi să devin Director Executiv. CREATIV-ul mi-a arătat cât de importantă este pasiunea pentru ceea ce faci şi că, odată cu ea, restul vin de la sine: creativitatea, iniţiativa, dorinţa de implicare, responsabilitatea. Alături de copii am descoperit spiritul ludic şi capacitatea de a te bucura de lucrurile mărunte, dar pline de conţinut. În finalul experienţei am simţit pe propria mea piele ce înseamnă să fii uman şi simplu.
R.: Cine poate să fie voluntar şi cum se poate înscrie?
M.T.: Să fac o descriere a voluntarului CREATIV mi-ar fi greu, mai simplu ar fi să descriu cadrul şi, cine se regăseşte sau se simte atras de el, este binevenit. Un loc în care provocările sunt la ordinea zilei, jocurile sunt la ele acasă, iar spiritul ludic este mereu prezent. Voluntarii interesaţi se pot înscrie trimiţându-ne un mail pe adresa voluntariat@creativ.org.ro. Imediat ce primim mail-ul îi contactăm şi îi invităm la o şedinţă de animaţie ca să simtă pe propria lor piele ce urmează să facă ei mai departe.
R.: Care sunt metodele pe care le aplicaţi pentru a dezvolta o persoană în cadrul Asociaţiei „CREATIV“?
M.T.: Cum am spus şi mai înainte, ne ocupăm cu animaţia socio-educativă şi, dacă facem asta în proiectele noastre, cu siguranţă vom face asta şi cu persoanele care se implică. Asta înseamnă că vor experimenta tot felul de jocuri în funcţie de lucrurile pe care dorim să le dezvoltăm: jocuri de comunicare, de echipă, de strategie, pe care apoi le discutăm împreună şi vedem ce impact au avut la nivel de conştientizare. Mai mult decât atât, oamenii sunt scoşi puţin din zona lor de confort, pentru că doar atunci începe cu adevărat procesul de învăţare, aşa că sunt create cadre diferite pe care aceştia le vor experimenta şi încerca să le facă faţă. Ca să dau un exemplu, pentru persoanele care sunt mai puţin extrovertite, timide am putea spune, va exista un moment în activitatea lor în care vor fi desemnaţi lideri pe un anumit proiect, sau coordonatori de echipă, iar restul vor fi subordonaţi lui. Deşi riscant am putea zice, eu cred că pe cât sunt de importante proiectele asociaţiei, la fel de importanţi sunt şi oamenii care se implică în ele, şi nevoia de a experimenta cât mai multe roluri pentru a şti care este acela care te reprezintă.
R.: Se organizează evenimente de responsabilizare şi implicare socială?
M.T.: Cu siguranţă! Ne aflăm cu toţii sub umbrela ONG-urilor şi asta înseamnă că în obiectivele tuturor există cele două elemente menţionate mai sus. Chiar în această perioadă ne dorim să implementăm o nouă ludotecă în Centrul de plasament „Robin Hood“, a cărui deschidere va avea loc în perioada de 1-8 martie 2011. Pentru acest proiect va avea loc un eveniment de strângere de fonduri pe 11 februarie, în Clubul Memento, unde oamenii sunt invitaţi să doneze, prin simpla achiziţionare a biletului, dar şi să se implice în mod activ prin voluntariat sau, de ce nu, prin a transmite mai departe informaţiile privind nevoile care au dus la crearea acestui proiect şi rezultatele care se doresc a se obţine în urma lui. Consider că implicarea socială şi responsabilizarea sunt la îndemâna oricui şi se pot face începând cu lucrurile mici, de a da o informaţie mai departe, a ajuta pe cineva, a fi conştient că, oricând şi indiferent de vârstă, cineva te poate percepe ca un model, ca mai apoi, la momentul potrivit pentru fiecare, să existe o implicare mai mare.
R.: Cum credeţi că va evolua asociaţia în viitor?
M.T.: Vom creşte împreună cu oamenii care cred în noi şi în ceea ce facem. Asta înseamnă din ce în ce mai multe proiecte de animaţie, mai mulţi animatori formaţi de noi şi mai mulţi voluntari doritori să se implice şi să dea mai departe.
R.: Cum încurajaţi tinerii să participe la voluntariat şi să se implice?
M.T.: Grea întrebare. Simt că ar trebui să spun ceva cu un impact motivaţional puternic, care, imediat ce va fi terminat de citit, va îndemna pe cineva să caute repede o organizaţie în care să facă voluntariat şi în care să se implice. Dar nu am să fac asta, am să îndemn doar la a experimenta şi a percepe voluntariatul ca un alt cadru care ar merita încercat. Indiferent de motivaţiile iniţiale – curiozitatea, notorietatea organizaţiei, atractivitatea proiectelor -, vedeţi ce descoperiţi în proces şi dacă simţiţi că rezonează cu voi, iar distracţia, plăcerea şi satisfacţia încep să îşi facă simţită prezenţa, însemnă că sunteţi în locul potrivit.