Maria Dinulescu, Andi Vasluianu si Liviu Marghidan la Cineclubul Luni de Film

california-dreamin-nesfarsit-POSTER

Luni, 28 februarie, de la ora 19:00, cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) prezintă filmul California Dreamin’ (nesfârşit), lungmetrajul regizat de Cristian Nemescu, câştigător al trofeului secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes în 2007.

“Primul şi, din păcate, ultimul lungmetraj al regretatului Cristian Nemescu – California Dreamin’ (nesfîrşit) – este, deşi neterminat, un film împlinit.” Alex. Leo Serban

Invitaţii speciali la proiecţie vor fi actorii Maria Dinulescu, Andi Vasluianu şi directorul de imagine Liviu Mărghidan. Din distribuţie nu lipsesc nume mari ale scenei şi filmului românesc precum Răzvan Vasilescu şi Ion Sapdaru, dar şi nume celebre peste hotare ca cel al starului american Armand Assante şi Jamie …

Povestea se bazează pe o ştire de ziar: şeful unei mici gări româneşti a oprit convoiul NATO al unor soldaţi americani. Pornind de la aceasta idee, Cristian Nemescu şi scenaristul Tudor Voican au imaginat o parabolă care a dus la realizarea unui “film pentru public în cel mai viu şi mai generos sens al sintagmei: un spectacol de cinema popular pus în scenă cu talent şi cu ambiţie, cu cap şi cu gust, dar în primul rînd cu convingerea că, indiferent ce viitor mai are sau nu mai are ca artă, la noi sau aiurea, cinema-ul trebuie să rămînă popular.” Andrei Gorzo.
În timpul războiului din Iugoslavia, ȋntr-o mică aşezare românească, Doiaru ( rol care i-a adus actorului Răzvan Vasilescu – premiul pentru cel mai bun actor la ediţia a II-a a Galei Gopo din 2008), un şef de gară şi în acelaşi timp baron local, opreşte un tren NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorţeală mica aşezare, care ţine să le dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească.

california-dreamin-nesfarsit-1

“Amestecul de scenariu bine scris, interpretări excelente, mici momente “ciné-vérité” şi visare adolescentină (“neorealismul magic” propriu lui Nemescu) reuşeşte să facă din California Dreamin’ unul din cele mai consistente şi mai personale debuturi în filmul românesc. Este un “thriller comic” rînd pe rînd amuzant, antrenant şi emoţionant, care duce gluma iniţială pînă la punctul de fierbere din final, cînd derizoriul devine tragic. Într-un fel, este aidoma poveştii din afara ecranului: un film a cărui materie fierbinte nu a mai putut fi “modelată” prin montaj… Ceea ce vedem este la fel de viu şi de imperfect precum viaţa.” Alex. Leo Şerban

Preţul unui bilet întreg la cineclub este de 7 lei, iar al unui bilet redus, pentru studenţii până în 25 de ani, de 3,5 lei.

Cineclubul Luni de film este organizat, începând din noiembrie 2010, de către Asociaţia Culturală Macondo, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Muzeului Ţăranului Român.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *