Die Fremde/Straina, filmul lunii aprilie

die-fremde

die-fremde

Ediţia 2012 a proiectului Cinema-edu a început în forţă în februarie, cu Waste Land, documentarul lui Lucy Walker premiat cu Oscar în 2011. Anul trecut, Asociaţia Culturală Macondo lansa primul proiect de educaţie cinematografică adresat elevilor de toate vârstele. Pentu că s-a dovedit un adevărat succes, cu peste 3.000 de elevi-spectatori, Cinema-edu a revenit anul acesta cu o nouă ediţie, extinsă la nivel naţional, numărând până acum peste 1.100 de participanţi din 15 oraşe.

Spre deosebire de anul trecut, ediţia din acest an se adresează elevilor de liceu din Bucureşti şi câteva dintre oraşele din sud şi sud-est (Ploieşti, Piteşti, Slobozia, Craiova, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Bârlad, Giurgiu, Slatina, Mioveni, Slatina, Brăila şi Corabia) şi se va defăşura pe parcursul întregului an. Filmele alese abordează teme sociale dintre cele mai importante (diversitatea culturală, egalitatea de şanse, implicarea socială, autonomia personale, violenţa domestică sau delincvenţa juvenilă), iar fiecare proiecţie este urmată de discuţii libere cu invitaţi.

În luna aprilie, Cinema-edu oferă liceenilor un nou titlu, Die Fremde/Străina, marcând totodată implicarea în proiectul Săptămâna şcolii altfel. Drama impresionantă, în regia lui Feo Aladag, o prezintă pe Umay, o tânără crescută în Berlin de familia sa de imigranţi turci, care ajunge să fie respinsă şi pedepsită de propriile rude de sânge pentru curajul de a se despărţi de un soţ abuziv.

Dincolo de intenţia de a scoate la lumină dramele cauzate de tradiţiile musulmane, filmul vorbeşte despre câştigarea independenţei personale sau despre integrarea în societatea occidentală a imigranţilor, câştigând greutate din imaginea statică, din scenele tăcute care spun atât de multe şi din jocul actorilor. Pe lângă Sibel Kekilli (cunoscută pentru rolul din Gegen die wand/Cu capul înainte de Fatih Akin), care o construieşte pe Umay cu intensitate mută, Settar Tanriögen joacă excelent tatăl, un personaj complex pe care nu ştii niciodată dacă să-l deteşti sau să-l ierţi. Pelicula a fost prezentată la Festivalul internaţional de film de la Berlin şi în 2010 a primit Premiul Lux al Parlamentului European.

Printre invitaţii care vor vorbi cu elevii după proiecţiile filmelor se numără Miruna Berescu, directorul Festivalului de film Anonimul, criticul de film Irina Margareta Nistor, regizorul Claudiu Mitcu, cunoscut pentru documentarele Australia, Circul vesel şi Noi Doi, actriţa Carmen Lopăzan, Ioana Daia, reprezentant Let’s Do it, Romania! sau Mihaela Feodorof, fondatorul companiei de consiliere în carieră Your Way.

Pe lângă vizionarea celor şase filme, toţi elevii sunt invitaţi să participe la workshop-uri şi concursuri unde pot căştiga premii surpriză din partea partenerilor.

Pentru că este un proiect educativ, la implementarea lui şi-au adus aportul profesionişti cu o vastă experienţă în cinematografie, pedagogie şi psihologie şcolară: Horea Murgu, Prof. Univ. Dr. la UNATC, Dana Duma, Prof. Univ. la UNATC şi Ion Cosmovici, Asist. Univ. la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

Proiectul Cinema-edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă distribuţia şi exploatarea filmelor de artă prin Noul Cinematograf al Regizorului Român, dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi.

Recommended Articles

1 Comment

  1. Minunata initiativa si film!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *