
foto: Vladimir Pogonariu – seminarist foto
1. Pe căștile luptătorilor vikingi nu erau coarne. Acestă imagine a fost introdusă în anul 1876 în cadrul unei piese de teatru. De fapt, dacă ai întreba orice specialist în armament medieval, ți-ar spune că o pereche de coarne nu servesc decât ca ajutor inamicului.
2. Liliecii nu sunt orbi. Deși folosesc ecolocația ca metodă primară de deplasare, toate speciile de lilieci au ochi cu care pot vedea. Mai mult, există anumite specii care nu folosesc ecolocația pentru a se deplasa, iar acestea au o vedere foarte bună.
3. Struții nu își ascund capul în nisip. Această neînțelegere este, probabil, generată de un filozof grec care afirma că struții „își imaginează că au tot trupul ascuns atunci când își afundă capul în nisip.“
4. Bondarii pot, conform fizicii, să zboare. În ciuda existenței unei legende urbane care afirmă că un bondar nu are cum să zboare, cercetătorii au demonstrat că acesta poate să zboare. Se pare că această legendă a fost inițiată de etimologul Antoine Mangan, care în cartea sa, Le Vol, afirma că nu este posibil acest lucru. Mai târziu, Mangan și-a dat seama de o greșeală în calculele lui și și-a retras ipoteza însă ea a rămas o legendă urbană.
5. Albert Einstein nu a rămas repetent la matematică în perioada liceului. De fapt, atunci când a descoperit un articol care afirma acestea, omul de știință a spus: „Acest lucru nu este adevărat. Înainte de a împlini cincisprezece ani stăpâneam calculele diferențiale și integralele.“
6. Vidul nu îți face corpul să explodeze. Deși nu ai putea sa trăiești în vid, deoarece nu ai avea acces la o rezervă de oxigen, cauza morții nu ar fi explozia corpului, ci, pur și simplu, asfixierea.
7. George Washington nu avea un dinte de lemn. Avea dinți de aur, plumb și multe alte materiale, însă lemnul nu este unul din acestea. Această legendă este mai puțin răspândită la noi în țară.
8. Moș Crăciun nu a fost creat de compania Coca-Cola. În anii 1930, când Coca-Cola a început sa folosească imaginea lui Moș Crăciun cu scop publicitar, Moșul era deja conoscut în cultura de atunci. Putem afirma însă că firma de produse carbogazoase a luat culorile lui Moș Crăciun din motive de marketing.
9. Taurii nu sunt enervați de culoare roșie. Taurii nici măcar nu percep culoarea roșie la fel cum o percepem noi. Motivul pentru care ei îl atacă pe toreador este că consideră o amenințare.
10. Produsele de păr nu pot repara părul deteriorat. Tot ce pot să facă ele este să împiedice deteriorarea acestuia.