Vine vara sau ce?

Vine Vara

Vine Vara

de Elena Tănase – colaborator
foto: Marius Stoian – colaborator foto permanent

Se apropie sfârşitul şcolii. Începe mult dorita vacanţă. Nimeni nu mai are răbdare. Toţi elevii vor să plece cât mai repede de la şcoală. Vor să fugă de teme, pe care oricum nu le faceau, vor să fugă de responsabilităţi şi de orice implică şcoala. Vor să se distreze şi să fie liberi.

Cu toată libertatea noastră uităm un singur lucru: afară vremea e posomorâtă şi vântul bate mai rău decât astă iarnă. Vrem noi să fugim, dar nu ştiu unde o să fugim. Şi, uite aşa, vremea ne trimite în casă şi ne pune să învăţam, în cel mai rău caz, sau poate nu. De ce să o luăm aşa? Ce e aşa de rău în a afla lucruri noi? Şi de ce ne gândim că trebuie să învăţăm pentru şcoală? Învăţăm pentru noi şi în ritmul nostru. Nu toţi elevii reţin la fel. Unii reţin mai uşor, alţii mai greu.

Am observat că toată lumea „moare de plictiseală“. Ştiu de ce se întâmplă asta. Pentru că nimeni nu îşi dă silinţa să găsească ceva ca să îl facă să se simtă bine. Vor să facă ceva, orice, dar prin minte ce le trece? „Ce m-am plictisit!“ Nu îşi rup creierii să caute ceva de făcut, ci se gândesc la lucruri care nu îi ajută să descopere ce i-ar scoate din plictiseală.

Şi cred că ar fi multe lucruri de făcut în timp ce aşteptăm vacanţa şi sfârşitul furtunii. Sunt multe lucruri de făcut prin casă. Nici nu îţi poţi închipui. Şi o să dau câteva exemple:

1. Internetul e cel mai bun prieten al omului. Poţi căuta diferite curiozităţi pe internet, să te uiţi pe reviste online, să faci integrame, să cânţi la pian, să stai pe Facebook, să citeşti o carte, să scrii pe blog etc.

2. Televizorul poate înlocui calculatorul pentru filme, documentare, emisiuni s.a.

3. Biblioteca pe care o deţii îţi poate oferi multe informaţii. Dacă ai îngrijit-o, şi pe parcurs ai marit-o, atunci ai de unde alege ceva interesant. Dacă ai pe acolo şi diferite cărţi pe care le-ai primit de la anumite evenimente, atunci e mult mai bine pentru că poţi să faci o recapitulare a vremurilor apuse.

4. Camera de filmat este şi ea de folos. Poţi să îţi chemi câţiva prieteni sau să te duci tu la ei şi să te gândeşti că ai putea să faci cu ei un filmuleţ. Sau ai putea să te filmezi pe tine însuţi. Făcând orice vrei tu, dar ideea e să fie amuzant, iar data viitoare când te vei uita peste el să râzi în hohote :).

5. Prăjiturile sunt şi ele o opţiune. Deschizi cartea de bucate şi cauţi la capitolul prăjituri. Acolo poţi găsi orice vrei. Esenţiale sunt ingredientele, care trebuie să existe prin casă sau poţi da o fugă până la magazin să le cumperi. Aşa mai trece şi timpul.

6. Desenul poate te pasionează şi vrei să exersezi pentru a ajunge cine-ştie-cum un mic Van Gogh. Scoate instrumentele pentru desen şi pictură şi apucă-te de treabă. Vreau să îţi văd opera! 🙂

7. Telefonul mobil de care nu te desparţi niciodată poate să te scoată din plictiseală. Jocurile de pe el sunt foarte drăguţe. Sau poţi să descarci de pe internet nişte jocuri captivante (asta dacă ai Smartphone, dar nu numai). Aşa poţi să ajungi să nu observi cum au trecut orele. Mi s-a întâmplat asta.

Exemplele pot continua. Ideea e să fii creativ şi să laşi mintea să zburde pe unde are chef. Totul depinde de tine sau poate cât ţi-a luat să-mi citeşti articolul s-a terminat şi ploaia. Atunci ieşi afară şi bucură-te de soare. Dar, nu uita că poţi face multe lucruri şi în casă.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *