Valentine’s Day, o sarbatoare a iubirii?

Valentine’s Day, o sarbatoare a iubirii?

Valentine’s Day, o sarbatoare a iubirii?

de Laura Tătaru – colaborator
foto: Ana Diaconu – fotoreporter


14 februarie.
N-aţi uitat că în această zi se sărbătoreşte iubirea, nu? N-aţi uitat să cumpăraţi (cât timp mai sunt în stoc) ursuleţi de pluş, perne în formă din inimă şi trandafiri pentru ,,sufletele voastre pereche“? De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, nu aveţi cum să omiteţi o zi atât de importantă la cât de mediatizată şi după câtă propagandă i se aduce de la o vreme încoace. ,,Ziua îndrăgostiţilor“ este sărbătoarea ce doreşte să ne facă pe noi toţi să credem că lumea este făcută numai din dragoste şi are culoarea roz-bombon. Oare aşa o fi?

Oare suntem capabili să înţelegem ce urmează să sărbătorim? Ce este, de fapt, dragostea? ,,E un lung/Prilej pentru durere,/Căci mii de lacrimi nu-i ajung/ Şi tot mai multe cere“. Asta a spus Mihai Eminescu, însă tinerii din zilele noastre ar trebui să reflecteze mai mult asupra acestui subiect, înainte de a afirma sus şi tare că debordează de sentimente atât de profunde şi complexe precum este iubirea.

Pe de altă parte, chiar este necesară o zi pentru a ne arăta adevăratele sentimente faţă de cel/cea de lângă noi? Atunci când iubeşti trebuie să dai frâu liber trăirilor oricând, indiferent de oră, zi, săptămână, lună. Nu avem de ce să aşteptăm cu nerăbdare ziua de 14 februarie pentru a-i arăta persoanei iubite cât de mult înseamnă pentru noi.

Totuşi, dacă tot este musai să existe o zi a îndrăgostiţilor, atunci de ce să nu fie una tradiţional românească?
Se pare că începem treptat, dar sigur, să uităm din ceea ce înseamnă frumuseţea şi originalitatea culturii şi folclorului nostru. Aici doresc să fac referire la Dragobete, care spre deosebire de clasicul Sfânt Valentin este ,,un bărbat chipeş, neastâmpărat şi năvalnic“, care fură fetelor câte o sărutare, luându-le prin surprindere (de unde şi zicala ,,Dragobetele sărută fetele“). În cazul în care nu stiţi data când puteţi să îl celebraţi pe Dragobete, am să vă comunic că pe 24 februarie aveţi ocazia!

Din cauza globalizării, care îşi va extinde aria de influenţă peste toate ţările, ajungem să ne pierdem din elementele ce pun cap la cap esenţa poporului român, ajungem să devenim un stat ,,înceţoşat“ aflat în faţa unei mare puteri mondiale, adică S.U.A. Fiţi sinceri! Credeţi că americanii vor ajunge vreodată să celebreze Rusaliile sau Sânzienele? Nu, bineînţeles că nu! În schimb, România fiind un stat mai inferior şi mai uşor influenţabil acceptă să împrumute sărbători precum Halloween-ul şi Valentine’s Day-ul.

Aşadar, nu ar strica deloc să încercăm să apreciem adevărata cultură românească şi să nu mai ne lăsăm pradă tentaţiei occidentale doar pentru că ,,aşa este la modă“.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *