Underground românesc – interviu cu Alma Nicole (Boiangiu)

Începutul de an te poate găsi fie scriindu-ți dorințele pentru un nou început, fie întorcându-te în timp la momente din cele 365 de zile trecute. Mă regăsesc în cea de-a doua categorie, căci o perspectivă mai întinsă vine, cred eu, cu claritate și fiori pozitivi. Astfel, m-am trimis la cutia cu zile cu totul însorite. E multă muzică live acolo, concerte, versuri reținute și strigate, instrumente fel de fel și artiști cu feeling. Printre ei se numără și Alma Nicole.

Penultima zi de vară, când încă mă mândream cu ochelari neaburiți, mă găsea la Grădina cu Filme, pentru o serie de compoziții deja știute ale celor de la RVQ și pentru ceva nou de la Alma. Primul lucru pe care îl remarci la ea după prima piesă este sound-ul specific. Fie că îți pune în față o bucată muzicală proprie sau un cover, ți-l va servi emotiv, cu o doză metalică în voce, ce poartă cu sine un spectru larg de simțiri. În plus, spune că modul său de a adăuga nuanțe și de a îmbogăți o melodie stă pe raftul lucrurilor firești pentru ea. Sensibilitatea se corelează cel mai sigur și cu atitudinea solară a Almei, alăturată unei maniere teatrale, expresive de a aborda piesele, intrând în rolul pe care îl cer acestea. Asocierea nu e întâmplătoare, căci e o artistă cu dublă specializare, în muzică și actorie. Cea din urmă a învățat-o lejeritatea scenei, amintindu-i să nu mai pună atâta presiune pe ea însăși și să își dea voie să comită greșeli. Ne luăm și noi doza de încredere și trecem mai departe.

Imagine: Alin Nicolae Purcăroiu

Alma e iubitoare de povești. Le scrie și le împărtășește, punându-le pe muzică și etichetându-le drept soft indie pop. Totuși, rolul de compozitor a fost unul pe care i-a fost greu să și-l însușească, simțind că nu o va putea caracteriza vreodată. Nimeni nu simte exact cum simți tu e gândul care a pus-o în mișcare, alături de încurajările unei persoane dragi și de realizarea că va fi foarte greu să ajungă la compozitorii care îi sunt pe plac. Astfel, a învățat să fie confortabilă în rolul de compozitor, spune că găsește ușor linii melodice, însă versurile vin mai greu. Pentru partea de orchestrație îl are alături pe Ciprian Iacob, compozitor de muzică de film, care o însoțește pe Alma și pe scenă, pentru a echilibra chitara acustică cu un sintetizator. Și pentru că temelia compoziției e creativitatea, am fost curioasă de unde o ia Alma pe a ei. O păstrează la rece, o murează sau o culege? O simte. Pentru ea, creativitatea se cuibărește în emoții puternice, ea vine de la sine și spune că nu poți face muncă de duzină în artă. Excesele creative vin de multe ori din evenimente nefericite, iar din tumultul care se creează în noi, simțim să dăm afară, capitolele încheindu-se cu piese noi. Așadar, trebuie să fii autentic pentru a prezenta o poveste bună, să crezi în ceea ce spui și să îți aperi istorioara, pentru că doar așa va ajunge în cel mai pur mod la oameni.

Artist independent. Știm deja că despre asta e vorba în această rubrică și astfel, vreau să văd cum stau lucrurile pentru Alma. Vreau să fac ceea ce simt este mantra ei. Face muzică pentru oameni cu inima deschisă, care apreciază arta în general și cu experiență bogată, pentru că simt mai mult. Libertatea vine și cu multe responsabilități, de la producție, la managementul concertelor, locațiilor și al paginilor de social. Și-ar dori o echipă profesionistă și crede că zona indie are multe de oferit, însă nu ar face sacrificii pentru a ajunge în mainstream, militând pentru deciziile proprii. Crede totuși în PR, căci te poate duce pe culmi, însă nu își dorește ca imaginea să cântărească mai mult decât valoarea. De fapt, pentru ea imaginea nici nu contează foarte mult, însă trebuie să știi cine ești. Oamenii se lasă hipnotizați de exterior, însă căldura interioară se resimte. Alma vede de cele mai multe ori mediul underground ca fiind unul prietenos, unde artiștii ar putea crește cu toții dacă ar exista o înțelegere la nivel general.

Mă bucur că ai cunoscut-o pe Alma Nicole în scris, însă trebuie să o și asculți ca să mă crezi pe cuvânt. În 2022, așteptăm de la ea un album și un videoclip nou pentru piesa You are. Până atunci, ca să vă împrieteniți, Alma îți prezintă în două piese atât partea ei dark, cât și cea mai luminoasă, avem The Reason și un cover în care răsună pe fundal o dulce chitară clasică, Manhã De Carnaval. În plus, suntem invitați la concertul ei de pe 30 ianuarie, la Uzina Coffee (mai multe găsiți pe www.almanicole.ro sau pe Instagram @almanicoleofficial). Fără grijă, voi mai aminti de el. Enjoy!

Text: Alina Bălan

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *