Tips&Tricks pentru work from home

Nu de mult s-a făcut un an de când lucrez de acasă. Știu sigur că eram la începutul lunii martie, situația era incertă, iar eu răcisem și stabilisem să rămân acasă pentru săptămână respectivă.

După câteva zile, noua realitate ne găsea pe toți dormind până aproape de începerea programului, strângând leuț cu leuț necheltuiți pe take-out și drumul până la birou și deschizând laptopul de muncă cu 5 minute înainte de întâlnirea zilnică. Totuși, situația nu a rămas la fel de roz peste timp, pentru că cele 2 săptămâni inițiale s-au transformat în luni de zile, ca mai apoi să ajungem să sărbătorim un an de la ultima cafeluță de dimineață în fata clădirii de birouri.

La început ne bucuram de tot timpul salvat pe drumul dus-întors de la birou, dar ne-am dat seama că, chiar daca lucrăm de acasă, va trebui să fim productivi. Cât de productivi și cum găsim echilibrul? Well, nu știu exact, dar o să iți las o lista de tips & tricks care m-au ajutat pe mine să nu o iau razna într-un an de work from home.

1. Chiar dacă e un proces anevoios, fă-ți o rutină. Adică încearcă să te trezești cam la aceeași oră în fiecare zi și tratează zilele de mers la birou exact cum le-ai trata dacă ai merge fizic la muncă, indiferent care era rutina ta atunci.

Poate că îți plăcea să iei micul dejun înainte de birou sau poate ești una dintre persoanele care se aranja special pentru fiecare zi, cu ținute, cu culori, cu nebunii coordonate. Dress it up, spice it up! You can do just that!

2. Ia pauze și timp pentru destresare. Delimitează spațiul de lucru și cel de ,,acasă” . Don’t overdo it. Ce pot să iți zic din propria mea experiență este că la început lucram excesiv de mult. Mi se părea că oricum sunt acasă și nu mă pot dezlipi de laptop și că ,,trebuie neapărat să termin x chestiuta” la care lucram. Ceea ce mă făcea ca la sfârșitul zilei să stau și peste program și să fiu și obosita și fară chef de a face altceva.

Asta până când am realizat că hei, nu trebuie să termin totul astăzi și că am voie să îmi iau pauza că să mă întind 5 minute în pat. Sau să dansez o tura de Rasputin din Just Dance.

3. Ai grijă la postură. Exact cum îți spunea și mama ta. Oricum stăteai mult pe scaun înainte. Imaginează-ți că macar făceai mișcare până la birou, în metrou, până la covrigăria din colț. Acum cel mai probabil biroul tău e la vreo 1,3 m de locul unde îți faci somnul de frumusețe. Investește într-un scaun mai fițos și încearcă să stai cât mai drept posibil.

Sau puneți un post-it pe laptop cu ,,Stai drept!” sau whatever floats your boat, doar ca să iți amintești din când în când de asta.

4. Amintește-ți că suntem în situația asta doar temporar. Dacă vrei să experimentezi controlul timpului cu puterea minții, încearcă să stai acasă mai multe zile, timpul trece foaaaaaarte încet.

M-am bucurat de zilele cu timp liber în plus, însă mi-am dat seama că deși sunt arestată la domiciliu, cel puțin 8 ore pe zi,  fără voia mea și fără drept de apel, în loc să devin una cu canapeaua, pot să dedic mai mult timp lucrurilor care contează sau, to put it nicely, lucrurilor pe care înainte le ignoram cu totul pentru că îmi era somn. 

Dar, cum ar spune dragii noștri speakeri motivaționali, este un moment foarte bun să conștientizezi că fiecare zi în care poți ieși în bătaia vântului este cu adevărat o binecuvântare.

Și bineînțeles, dacă ai colegi caterincă, puteți să faceți toți o listă cu locuri pe care le veți frecventa când totul se va întoarce la normal. Cum ar fi Pagaia sau Stradale, pentru cunoscătorii din zona Pipera.

5. Last but no least, take up a new hobby. Păi ce legătură are asta cu jobul? Well, nu v-am zis mai sus că pauzele lungi și dese-s cheia marilor succese? E foarte ok să știi că ai ceva de făcut și după birou, că să nu trăiești tot timpul cu impresia că nu mai ai și alta viață. Serios, orice e bun. Poate să fie despachetatul și împachetatul hainelor, planificarea călătoriilor de după pandemie sau rearanjarea altfabetică a scamelor de pe birou.

Nu e nici vacanță, nu e nici concediu, nu e nici muncă serioasă. Ne pare rău că nu putem schimba de 3 ori metroul până la birou acum, dar vă dați seama ce mult ne vom bucura de minunea care este viața, când vom mânca iar de la cantina la suprapreț? Chiar dacă sună clișeic, cred că ne vom bucura și de controlorii STB.

Cheers, stay safe și spălați-vă pe mâini!

P.S: Ai și un playlist pe Spotify pentru pauzele de dans (https://open.spotify.com/playlist/5u19EKVcds2MDplLZaKEfL?si=98d4436454f7432c)

Text: Ioana Miclea

Imagine: Unsplah,

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *