Teste si teze pe ultima suta de metri

Teste si teze pe ultima suta de metri

Teste si teze pe ultima suta de metri

de Ioana Miclea – colaborator
foto: Robert Stoica – colaborator foto

E unu jumate. Ai alergat să prinzi metroul. Ajungi la oră fix înainte să se sune, iar profesoara intră în clasă imediat după tine şi anunţă: „Azi vom da un test rapid!“

Urmează zgomotul foilor rupte şi a mormăiturilor. E luni, e prima oră.

Afară, soarele străluceşte şi te gândeşti doar la faptul că mai e puţin până la vacanța de vară. Nu te concentrezi, nu faci nimic, iar toate notele luate până acum ca să îţi iasă o medie peste 9 şi să iei bursa, s-au dus pe apă sâmbetei.

Sună cunoscut?

Cam aşa arăta un test obişnuit dat în mai sau în iunie, în orice liceu ai fi.

E neplăcut, stresant, iar şansele să iei o notă proastă sunt direct proporţionale cu temperaturile de afară.

Distragerile de la muncă şi învăţat se înzecesc, iar testele la fel. Ce rezultă? Agitaţie şi materie predată la repezeală… ştim cu toţii. Perioada aceea, pe care o aşteptăm tot anul, când simţim că mai e puţin şi vine vacanţa de vară, se transformă de fiecare dată într-o sesiune de teste şi teze ce îţi fură tot timpul liber.

Fiecare dintre noi s-a confruntat cu un asemenea scenariu în ultima lună de cel puţin 2-3 ori.

După astenia de primăvară, cele două vacanțe de Paște şi „Şcoala Altfel“, singurul lucru la care te gândeşti este vacanţa mare. Însă până la ea, este un drum greu: tezele şi testele.

Profesorii au predat mai mult decât au evaluat şi aşa că tu ai ajuns în luna mai cu doar câteva note la fiecare materie. Şi, deşi crezi că după ce dai tezele scapi şi te poţi relaxa, te înşeli.

Testele, anunţate sau neanunţate, la sfârşit de an sunt doar un ghimpe, mai ales pentru că sunt date, de obicei, la materiile grele. Suntem obligaţi să învăţăm capitole neimportante, să ne amânăm toate planurile, iar în cazul în care eşti la limită să treci clasa… să zicem că îţi vei aminti ziua aia pentru mult timp.

Problema cea mai mare este totuşi lipsa de interes, atât din partea noastră, a elevilor, cât şi din partea profesorilor. Dacă nu ai la clasă un profesor care înţelege că un proiect este cam tot ce poate scoate de la un elev în perioada asta, atunci cu siguranţă îţi va fi greu.

Nici cu tezele nu e mult mai simplu, mai ales de când semestrul al doilea s-a mărit. Materia făcută în 5 – 6 luni e greu de învăţat în doar câteva săptămâni, iar majoritatea „învăţăm“ răsfoind puţin caietul de clasă în seara de dinainte, dimineaţa sau într-o pauză.

Copiatul devine, ca de fiecare dată, ultima soluţie şi şansa să iei o notă mai bună (asta dacă nu eşti prins!).

Tuturor ne e greu, dar capul sus. Mai sunt două săptămâni până la vacanţă!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *