Cu toții avem un prieten maestru de ceremonii, prietenul care socializează cu toată lumea, cel care se integrează cel mai bine într-un mediu nou și care este capabil să țină discursuri fără să aibă emoții. Întotdeauna m-am întrebat cum reușesc acești oameni să-și controleze emoțiile atât de bine, așa că am încercat să aflu câte ceva despre tehnicile folosite de ei.
Ei bine, o anumită particularitate a capacității de exprimare în fața unui public o reprezintă aportul personalității respectivului. Așadar, o persoană dezinvoltă își va evidenția acest aspect al personalității sale în discrurs și va putea fi un bun orator. Pentru persoanele mai timide, există tot felul de trucuri pe care le pot folosi pentru a scăpa de trac.
O modalitate de a îți controla emoțiile în fața unui public este aceea de a aplica tehnici utilizate în actorie în viața ta de zi cu zi. În primul rând, trebuie să nu te gândești la cei care te privesc și să îți imaginezi că ești singur, în fața oglinzii, eventual. Ca să nu fie nevoie să menții contactul vizual cu o anumită persoană, poți fixa un punct oarecare din sală, către care să vorbești.
Este bine ca atitudinea pe care o abordezi să fie una relaxată, degajată. În cazul în care ești stresat sau agitat, se va observa și te vei bâlbâi ori vei începe să vorbești repede, ca ceilalți să nu sesizeze eventualele erori.
Încearcă să ții un pix în mână sau joacă-te cu o agrafă de birou. Un astfel de obiect familiar te va face să te simți puțin mai în largul tău și vei putea să-ți focalizezi restul atenției către public. Un alt mijloc pentru scăparea de trac ar fi cel în care îți imaginezi că oamenii cărora le vorbești sunt dezbrăcați. Lăsând la o parte penibilul situației, acest lucru te-ar face să crezi că nu ai de ce să îți faci griji pentru ce vor crede ei despre tine și te vei putea relaxa. Dezinhibarea este foarte importantă, fiind un pas esențial pentru vorbirea în fața unui auditoriu.
Odată ce ai trecut de această etapă a controlului emoțiilor, va trebui să știi să faci față și altor obstacole. Exact ca un actor, nu trebuie să te lași intimidat sau întrerupt de comentariile vreunui spectactor. Dacă știi că spui bine ceea ce spui, nu te lăsa încurcat de către ceilalți. Trebuie să îți duci discursul până la capăt, așa că e necesar să îți menții concentrarea atenției. Totuși, dacă ești pus astfel în dificultate, încearcă să nu te pierzi cu firea și să găsești o cale de ieșire din încurcătură. Fă-o să pară ceva natural.
Încrederea în tine te poate propulsa către un nou nivel al oratoriei, în care îi vei putea face pe ceilalți să creadă ceea ce spui, prin puterea ta de persuasiune. Tehnica aceasta, întrebuințată și de actori și scamatori, este foarte avantajoasă uneori, însă are efect doar până la un punct. Prea multă persuasiune poate conduce către manipulare, ceea ce este cu totul altceva.
Așadar, puteți ține cont de aceste tehnici actoricești în viața voastră de zi cu zi, în oricare alte împrejurări, nu doar în cadrul discursurilor. Încrederea în voi este deci un element de bază în orice vă propuneți. În definitiv, ține doar de voi să înlăturați emoțiile negative și să evoluați.