
foto: Ion Mateş – colaborator foto
Te-ai gândit vreodată câte sfaturi primeşti în fiecare zi? Tocmai atunci când ai nevoie de puţin timp liber pentru a te gândi, toată lumea se trezeşte să-ţi dea sfaturi. Este adevărat că majoritatea nu sunt cu intenţie rea, dar câteodată te ameţesc şi mai rău, nu-i aşa?
În ziua de azi, pe lângă părinţi, prieteni şi profesori, sfaturile apar şi pe ecrane, se aud la radio sau le vezi atârnate la intrarea în metrou. Trebuie să recunoaştem că nu s-a descoperit nicio boală a cărei cauză să fie „sfatul“, dar de multe ori acestea „se bat cap în cap“, lucru care, probabil, te înnebuneşte complet. Dacă stăm bine să ne gândim, nu numărul acestora este cel care ne zăpăceşte, ci persoana de la care provine. De exemplu, gândeşte-te că eşti răcit(ă) de vreo săptămână (destul de grav), dar încă nu te-ai dus la doctor, ci doar ai luat medicamente care ştii că ţi-au făcut bine mai demult. Ce-ai să faci? Ai să-ţi asculţi medicul de familie, care-ţi spune să vii imediat la cabinet sau ai să stai acasă, cum au spus ai tăi, şi vei mai aştepta să treacă?
E adevărat că în situaţii de genul acesta nu prea poţi lua o decizie, dar cineva ar putea măcar să te întrebe ce vrei, că doar despre tine e vorba! Câteodată, adulţii mai uită să facă asta, iar sfaturile lor se transformă în decizii. Ooops! Sau poate că ei sunt atât de insistenţi, încât le accepţi sfatul numai pentru a avea un moment de linişte.
Sfaturile sunt foarte bine primite, dar cum, probabil, bine ştii, acestea se transformă şi-n lucruri de genul: „Apropos, ştii că dacă faci cum ţi-am sugerat, o să-mi reuşească şi mie chestia aia! Vezi? Împuşti doi iepuri dintr-o lovitură!“. Fazele astea de egoism sunt nepreţuite.
Uite aici un sfat după care eu nu am niciun beneficiu: „Fă aşa cum te taie capu’!“. Ascultă în stânga şi-n dreapta, pentru că nu strică. Dar dacă e s-o dai în bară, măcar nu regreţi că n-ai făcut lucrurile în stilul tău! Baftă!