sucit-etate

sucit-etate

de Alexandru Tudosoiu – redactor
foto: Carina Coman – fotoreporter

Societatea e destul de nasoală, nu crezi? Gândeşte-te numai la câte trebuie să faci să te accepte, măcar aşa, puţin, în colţ acolo. E nasol că trebuie să fii mereu atent la dorinţele ei malefice, la schimbarea tonurilor sale, tonuri ce nu de puţine ori se dovedesc mai efemere decât bătaia vântului, sau la „valorile“ care ajung în topul lanţului social, scursuri pe care trebuie să le urmezi, dar fără să le copiezi (ceva cam ca o temă), pentru a spera că vei ajunge cândva, undeva peste nivelul picioarelor în lanţul ăsta.

E destul de trist cum se ajunge, peste noapte aparent, să sorbim cu setea nenorocitului pierdut în deşert nişte vorbe sau fapte, care până acum câteva zile, spuse de „cine nu trebuie“, erau doar cuvinte pe o hârtie reciclată de ziar. E chiar foarte trist când, prin minunea media, ajungem să idolatrizăm, aproape, nişte non-valori, nişte lucruri care au ajuns faimoase din cauze blestematului de efect de turmă. Cum îmi spunea cineva odată: „Arată-i cuiva o melodie nouă şi te va ignora; peste câteva săptămâni va adora melodia pentru că a apărut la radio“. Tristeţea-i tristă şi asta-i adevărat.

Mai ţii minte, tu, dragă fiinţă care încerci să te încadrezi, de fenomenul „2 telecomande“? Ştiţi voi, chestia aia cu doi omuleţi inculţi care nu au două televizoare, săracii, şi nu au ce face cu două telecomenzi sau care sunt atât de disperaţi să-şi găsească sufletul pereche încât apelează la televiziunea naţională. Mai tineţi minte cât s-a insistat asupra evenimentului ăsta? Luni de zile. Sau, mai târziu, nu cu mult, şi-a făcut apariţia şi celebra replică „Să sugi o ceapă!“. Da, da, chiar Robotzii. Nu ai mai auzit nimic de ei, nu? Ei, ei, acum, ei chiar continuă să mai existe, încă se mai scot episoade, chiar dacă efemera societate i-a ascuns undeva în memoria colectivă. „Bitch, please“, crezi că 9gag-ul mai are viaţă? Se duce, tinere, se duce cum a venit: repede şi bine.

Sau curentele vestimentare? Mamă, cât mi-au mai plăcut alea. Mai ţineţi minte mişcarea emo? Eram de-o şchioapă pe vremea aia. Cum începuse, Doamne? Parcă un adolescent, ca mine şi ca tine, se sinucisese, ulterior să se afle că făcea parte din curentul vestic, întârziat pe meleagurile noastre, curentul emo. Mamă, mamă, ce vremuri! Ah, şi acum? Ce acum? 1 din 5 oameni pe care îi văd pe stradă poartă Converşi, dar adevărat, nu văd niciun, dar niciun curent pe-aci.

Well, draga mea oiţă speriată de izolare, nu-i aşa că e nasol că trebuie să fim în ton cu societatea?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.